Prati nas

Zdravlje

Hrana od koje ćete živjeti duže

Tražite li izvor mladosti, nećete ga pronaći u ormariću s lijekovima, već u smočnici. Produžiti život i pomladiti tijelo, zagonetka su s kojom su se oduvijek bavili znanstvenici. Zaključili su da je dobra prehrana ključ borbe protiv bolesti od kojih godišnje umire najviše ljudi. Ovo su samo neke od namirnica koje bi trebale pridonijeti vašem zdravlju i dugovječnosti.

Objavljeno

|

foto: stock.xchng

Tražite li izvor mladosti, nećete ga pronaći u ormariću s lijekovima, već u smočnici. Sve što stavite u tijelo utječe na vas u cijelosti; na obujam struka, zdravlje srca pa čak i na dužinu života, piše Huffington post.

Produžiti život i pomladiti tijelo, zagonetka su s kojom su se oduvijek bavili znanstvenici. Zaključili su da je dobra prehrana ključ borbe protiv bolesti od kojih godišnje umire najviše ljudi. Ovo su samo neke od namirnica koje bi trebale pridonijeti vašem zdravlju i dugovječnosti.

Brusnice

Možete ih voljeti ili ne, no malo će tko poreći da je ovo voće izuzetno dobro za vaše zdravlje. Utvrđeno je da mlade voćne mušice koje se hrane na brusnicama žive dulje od onih koje nadlijeću drugo voće. Ono što ohrabruje, brusnice još povoljnije utječu na produžetak života sredovječnih mušica, ali i onih starih.

Zeleni čaj

Uz to što smanjuje rizike za karcinome i srčane udare, drugo najpopularnije piće na svijetu posredno tako smanjuje i opći rizik od smrti za čak 26 posto. I to za one koji ga piju nekoliko šalica dnevno.

Orašasti plodovi

Pojedete li šaku orašastih plodova dnevno, trebali biste živjeti duže od onih koji to ne čine, poruka je koja stiže sa Sveučilišta Harvard. Uz to ćete živjeti zdravije s manje izgleda za srčane bolesti, karcinome i plućne bolesti.

foto: stock.xchng

Sushi od lososa (foto: stock.xchng)

Losos

Dimljeni ili svježi, u sušiju ili na pecivu, losos je pun omega 3 masnih kiselina. Dijeta bogata ovim kiselinama čuva vaše telomere, stanične dijelove o kojima ovisi mogućnost regeneracije. Telomeri se skraćuju s godinama, a losos usporava to skraćivanje.

Borovnice

Ovo voće često se naziva superhranom, što god to značilo, ponajviše zbog izuzetno visoke koncentracije antioksidansa. Kao i druga hrana bogata polifenolima, borovnice vam mogu produžiti život. Prema neimenovanoj studiji koju prenosi Huffington post, borovnice za 30 posto smanjuju izgled za dobivanje srčanog udara. Također smanjuje rizik za karcinom i dijabetes.

Tjestenina i kruh od cijelog zrna, maslinovo ulje

U Hrvatskoj nema osobe koja nije čula za mediteransku prehranu. No možda ne znate da ona povoljno utječe na zdravlje srca, ali i produžuje životni vijek starijih ljudi za čak 20%. Drugim riječima, jedite puno povrća, zdravih masnoća i cjelovitih žitarica.

Vino

Samo pola čaše vina dnevno muškarcima produžuje život, pokazalo je jedno nizozemsko istraživanje. Oni koji umjereno piju vino, žive pet godina duže od onih koji ga ne piju ili pretjeruju s njegovom konzumacijom. Pri tome treba upozoriti da je preporučena dnevna količina za žene upola manja i ne bi smjela prelaziti jednu čašu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.