Prati nas

Mozaik

Izbor za Miss svijeta 1966. godine

Neslužbene priče govore kako je tada 19-godišnjoj Nikici Marinović prvo mjesto izmaklo zbog toga što je bila predstavnica komunističke zemlje, no zauvijek će ostati zapamćena kao prva predstavnica na ovom natjecanju pristigla ‘iza željezne zavjese’.

Objavljeno

|

Davno u svojim počecima izbori za Miss svijeta nisu bili ni blizu današnjoj raskoši i glamuru. Estetska kirurgija bila je tek futuristički pojam, a djevojke su, za razliku od današnjih oskudnih kostima, na pistu izlazile u kreacijama nalik gimnastičarskim trikoima.

Televizijske snimke izbora ljepote bile su lišene vatrometa boja i efekata, poput ove iz 1966. godine snimljene u londonskom Teatru Lyceum. Uostalom, svijet ih je gledao  na crno-bijelim televizorima. Bio je to šesnaesti po redu izbor i prvi u kojemu je krunu osvojila djevojka iz Azije – indijska ljepotica Reita Faria koja je za vrijeme mandata diplomirala medicinu i postala liječnica. Ujedno je to bila godina u kojoj je bivša Jugoslavija ostvarila najveći uspjeh na izborima ljepote. Naime, Dubrovčanka Nikica Marinović osvojila je lentu prve pratilje.

Nikica Marinović, prva pratilja Miss svijeta 1966. godine

Nikica Marinović, prva pratilja Miss svijeta 1966. godine

Tužan kraj nordijski lijepe Dubrovčanke

Neslužbene priče govore kako je tada 19-godišnjoj Nikici Marinović  prvo mjesto izmaklo zbog toga što je bila predstavnica komunističke zemlje, no zauvijek će ostati zapamćena kao prva predstavnica na ovom natjecanju pristigla ‘iza željezne zavjese’. Udavala se dva puta; mediji i prijatelji su je opisivali kao dobrodušnu i skromnu osobu. Kronična depresija ju je otuđila od svijeta. Nakon godina osame, u studenom 2008. godine skočila je s 12. kata beogradske zgrade u kojoj je živjela.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.