Prati nas

Ljubav

Savjeti za muškarce: Dobar seks i u starijoj dobi

Zdravstveno stanje obaju partnera se uvelike reflektira na spolni život, posebno ako se radi o srčanim bolestima ili kroničnim bolestima poput artritisa. Neke operacije, kao i lijekovi, poput onih za visok krvni tlak, seks mogu učiniti dodatno zahtjevnim. U istu skupinu spadaju i antihistaminici, lijekovi protiv depresije, i još poneki lijek koji utječe na seksualne funkcije.

Objavljeno

|

foto: stock.xchng

Seks nakon pedesete nije isti kao u dvadesetima, ali i dalje može biti dobar, tvrde stručnjaci Klinike Mayo. Suprotno uobičajenim mitovima, seks nije samo za mlade. Mnogi stariji muškarci uživaju u seksu i nakon osamdesete godine života. Zdrav seksualni život nije samo ugodan već bitno utječe i na druge dijelove života; na psihičko zdravlje i samopoštovanje.

Što se mijenja s godinama?

Starenjem muškarca često je i opadanje razine hormona testosterona. To pak može značiti da muškarcu treba više stimulacije kako bi doživio erekciju i orgazam. Orgazmi mogu biti kraći, a ejakulacija slabija. Također se periodi do druge erekcije mogu produžiti.

Ove promjene mogu izazvati tjeskobu kod muškaraca, ali važno je shvatiti da one ne označavaju kraj seksualnog života. Prihvaćanje i prilagodba promijenjenim okolnostima upravo znači nastavak tog života. Više stimulacije jednostavno znači više stimulacije da bi se postiglo uzbuđenje, a ne kraj seksa.

Koliko zdravlje utječe na seks?

Zdravstveno stanje obaju partnera se uvelike reflektira na spolni život, posebno ako se radi o srčanim bolestima ili kroničnim bolestima poput artritisa. U slučaju potonjeg, treba pokušati s prilagođenim položajem ili toplinom koja može olakšati bol u zglobovima.

Neke operacije, kao i lijekovi, poput onih za visok krvni tlak, seks mogu učiniti dodatno zahtjevnim. U istu skupinu spadaju i antihistaminici, lijekovi protiv depresije, i još poneki lijek koji utječe na seksualne funkcije. Ali to ne znači da treba odustati, već da o svemu treba otvoreno porazgovarati s liječnikom. Imate li i sami neki od nabrojanih problema, ne odustajte i budite pozitivni. Čak i ako trebate preskočiti neke prepreke, imajte na umu da je seks dobar za psihičko i fizičko zdravlje obaju partnera.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.