Prati nas

Ljubav

‘Šok i nevjerica’: I starije žene uživaju u seksu

Ako i znamo da stariji građani uživaju u seksu, mislimo da je pristojno taj dio zanemariti, zaboraviti ili prešutjeti; kao kakvu rijetku bolest za koju okolina ne bi imala razumijevanja.

Objavljeno

|

screenshot: Sex and the City

Imaju li stariji ljudi pravo na seksualni život? Ako je suditi prema društvu koje ih reducira na navodne parazite državnog budžeta, servise za čuvanje djece ili jednostavno otpisane; stariji građani ne uživaju u seksu. Ili ako i znamo da uživaju, mislimo da je pristojno taj dio zanemariti, zaboraviti ili prešutjeti; kao kakvu rijetku bolest za koju okolina ne bi imala razumijevanja.

Da starije žene, osim strasti za pletenjem i kuhanjem džemova imaju i potrebu za strašću u krevetu pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Pittsburgu. Dr. Holly Thomas i njene kolege su tako godinama istraživali seksualni život 600 žena dobi od 45 do 60 godina koje su etiketirali kao ‘sredovječne’. Nakon četiri godine istraživanja, 354 žene su bile seksualno aktivne i upravo je ta skupina žena bila temelj daljnjih istraživanja. U osmoj godini čak ih je 85 posto ostalo seksualno aktivno.

Seksualno aktivne sredovječne žene kažu:

10% ispitanica kaže da im je seks ekstremno važan

50% ispitanica seks smatra umjereno važnim dijelom života

20% ispitanica misli da im seks nije pretjerano važan

„Još uvijek postoji uvjerenje kako ženama s godinama seks postaje nevažan i da ga jednostavno odbace s vremenom. Naše je istraživanje pokazalo da većina žena ostaje seksualno aktivna i tijekom zrelih godina“, izjavila je Thomas za Reuters.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.