Prati nas

Zdravlje

Zdrava hrana u pedesetima, zdrav mozak u sedamdesetima

Visoki unos zasićenih masnoća povezan sa slabljenjem pamćenja i slabljenjem sposobnosti učenja. Također je uočeno da oni koji su dnevno pili tri do pet šalica kave imaju nešto manji rizik za razvoj demencije od onih koji su pili više ili manje kave.

Objavljeno

|

foto: stock.xchng

Istraživanja pokazuju da prehrambene navike postaju sve manje zdrave. No najnovije otkriće finskih znanstvenika stavlja dodatan naglasak na važnost pravilne prehrane, posebice u srednjoj životnoj dobi.

Znanstvenici Sveučilišta Istočne Finske su dokazali da hrana koju jedemo nakon četrdesete godine dramatično utječe na razvoj dementnosti u starijoj životnoj dobi. Tako su ono koji su se hranili izrazito zdravo u dobi od 50 godina imali 90 posto manje izglede za dementnost od onih koji nisu pazili na prehranu. Istraživanje je trajalo 14 godina i prvo je na svijetu istraživalo vezu između prehrane u srednjoj životnoj dobi i demencije u starosti.

Pri tome su ribu, voće i povrće kategorizirali kao zdravu hranu, dok su na suprotnoj strani popisa bile kobasice, slatkiši i slatki napici. Dakako, u obzir se je uzimala cjelovita prehrana pojedinaca, a ne samo neke od namirnica koje su konzumirali, potvrdila je Marjo Eskelinen sa Sveučilišta.

Prilikom predstavljanja rezultata, istaknula je da je visoki unos zasićenih masnoća povezan sa slabljenjem pamćenja i slabljenjem sposobnosti učenja. Također je uočeno da oni koji su dnevno pili tri do pet šalica kave imaju nešto manji rizik za razvoj demencije od onih koji su pili više ili manje kave.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.