Prati nas

Mozaik

Život u umirovljeničkom domu

Život u domu doista ima brojne prednosti: ne morate više brinuti o kuhanju, pranju, čišćenju, osigurana vam je zdravstvena zaštita i, ako zdravlje dopusti, slobodni ste uživati u životu. Slika o domovima kao posljednjim odredištima, pomalo se mijenja. Dom itekako može biti mjesto zabave i opuštanja. Baš kao da ste na godišnjem odmoru.

Objavljeno

|

Umirovljenički dom "Trešnjevka" (foto: mojevrijeme.hr)

Kako izgleda život u domu umirovljenika? Je li više nalik boravku ukakvom ljetnom odmaralištu ili tek čekaonici za finalno putovanje? Uz pretpostavku da si ga možete priuštiti, kakav doista može biti život u domu?

Kako bismo doznali, posjetili smo Dom umirovljenika Trešnjevka smješten u velikoj ciglastoj zgradi iz 1981. godine, posve nalik na odmarališta ili hotelske komplekse iz istog razdoblja. Dakako, organizacija prostora prilagođena je korisnicima što otkriva da ipak nije riječ o odmaralištu, ali da bi život u njemu svakako mogao biti kao na kakvom zasluženom odmoru, potvrđuju nam u razgovoru gospodin Ljerko i gospođa Tereza, korisnici Doma.

Gospodin Ljerko i gospođa Tereza, nevjenčani supružnici, ljubazno su nas ugostili u svojem apartmanu na trećem katu doma. Lijepa garsonijera s kupaonicom i terasom okrenutom na zapad, ispunjena je dragim predmetima, cvijećem i ljubavlju.

foto: mojevrijeme.hr

foto: mojevrijeme.hr

“Da, imali smo sreće da smo se našli. Zajedno smo već 12 godina”, otkriva nam gospodin Ljerko.

“Lijepo nam je”, dodaje gospođa Tereza.

Naši nam sugovornici pričaju kako njima život u domu odgovara.

“Smještaj pruža svu udobnost vlastitog doma, a o hrani, vešu i režijama brine netko drugi”, šale se.

“Naravno, sve ovisi o tome koliko si zdrav. Ali to je i inače tako”, dodaju.

Osim smještajnih jedinica, korisnicima doma dostupne su i zajedničke prostorije poput čajne kuhinje, društvenih prostorija i sličnog. Prednost domova umirovljenika je da, osim prehrane i smještaja, osiguravaju i kompletnu brigu o zdravlju i usluge socijalnog rada, higijenu prostora i pranje i glačanje rublja te nudi niz dodatnih aktivnosti.

“Imamo puno aktivnosti u domu”, kazuje nam gospođa Tereza. “Ja idem na gimnastiku koja mi puno pomaže.”

Gospođa Tereza i gospodine Ljerko (foto: mojevrijeme.hr)

Gospođa Tereza i gospodin Ljerko (foto: mojevrijeme.hr)

Osim gimnastike tu su i kreativne radionice, pjevački zbor ‘Trešnjevački kišobrani’, glazbena slušaonica, dramska grupa ali i književni klub ‘Tin’ te Knjižnica s preko 3000 naslova. U Domu djeluje i klub ljubitelja cvijeća koji svake godine organizira izbor najljepšeg balkona u Domu. Jednom mjesečno u Domu se organizira proslava rođendana svih rođenih u tom mjesecu.

“Dom nudi doista mnogo aktivnosti, čak i neke stvari koje inače ne biste probali”, govori nam gospodin Ljerko. “No, na kraju sve ovisi o tome koliko se netko želi uključiti. Mi smo dosta aktivni i izvan Doma. Puno putujemo, a prije mojih problema s nogom smo i planinarili.”

Tereza i Ljerko redovito idu u kazalište i na ples. “Plešemo skoro svaki vikend u Udruzi penzionera ‘Stara Trešnjevka’. Volimo se družiti i uživamo u tome.”

Život u domu doista ima brojne prednosti: ne morate više brinuti o kuhanju, pranju, čišćenju, osigurana vam je zdravstvena zaštita i, ako zdravlje dopusti, slobodni ste uživati u životu. Slika o domovima kao posljednjim odredištima, pomalo se mijenja. Dom itekako može biti mjesto zabave i opuštanja. Baš kao da ste na godišnjem odmoru.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.