Prati nas

Vijesti

Kolike su plaće u bivšim državama Jugoslavije?

Bivše jugoslavenske republike i ostale zemlje zapadnog Balkana imaju vrlo različit standard i visinu prosječne plaće. Najnovije istraživanje je pokazalo kako najviše zarađuju zaposlenici u Sloveniji, a najmanje oni u Makedoniji.

Objavljeno

|

Kako do oprosta duga? Postupak?
foto: BigStock

Nije tajna da je u različitim državama bivše Jugoslavije standard građana posve različit. No kolike su doista razlike u plaćama zaposlenika, pokazalo je istraživanje agencije Anadolija, prenosi portal Net.hr.

Očekivano, najveća prosječna plaća od svih bivših jugoslavenskih republika je u Sloveniji i iznosi 1.002,75 eura. Također, plaće u Sloveniji rastu jer je ovaj iznos prosječne plaće za 7,11 eura viši nego u mjesecu lipnju ove godine. Nakon Slovenije dolazi Hrvatska s prosječnom plaćom od 728,92 eura. Sljedeća država po visini plaće je Crna Gora s 472 eura, zatim BiH s 423,87 te Srbija s prosječnom mjesečnom plaćom od 381,26 eura.

Najnižu plaću imaju zaposlenici u Makedoniji s 352,84 eura na mjesec. Istraživanje je uključivalo i ostale zemlje tzv. zapadnog Balkana, pa smo tako doznali da je prosječna plaća u Albaniji 377,84 eura, a na Kosovu, ovisno o izvoru, od 368 do 441 eura mjesečno.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.