Prati nas

Mozaik

Nova primjena svakodnevnih stvari

Ostaci od kave dobri su za sobne biljke, kečap čisti srebro a aspirin odstranjuje tragove znojenja. Ponekad ne morate kupovati posebna sredstva za čišćenje ili poliranje jer tu će funkciju uspješno obaviti i nešto što već imate u svojem domu. Evo kako uobičajene stvari možete koristiti na nov način.

Objavljeno

|

foto: BigStock

Mnoge stvari u vašem kućanstvu mogu se primijeniti na razne neočekivane i vrlo korisne načine. Doista, ponekad ne morate kupovati posebna sredstva za čišćenje ili poliranje jer tu će funkciju uspješno obaviti i nešto što već imate u svojem domu. Evo kako neke svakodnevne predmete možete upotrijebiti na nov način:

Novinski papir

Ako su vam cipele promočile, stavite u njih nekoliko listova zgužvanog novinskog papira i ostavite preko noći. Papir će upiti vlagu i cipele će vam se brže osušiti.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje vrlo je korisno za naš organizam. No jeste li znali da njime možete podmazati i šarke vrata koje škripe ako u tom trenutku nemate pri ruci ulje baš za tu namjenu. Također, ako vam zapinje patentni zatvarač na hlačama, otklonit ćete problem podmažete li ga s dvije-tri kapi maslinovog ulja.

Aspirin

Aspirin dobro uklanja tragove znojenjana na tkanini. Razmrvite li aspirin u malo tople vode dobit ćete pastu koju nanesite na majicu i ostavite nekoliko minuta. Majicu dobro isperite i tragovi znojenja trebali bi biti prošlost.

Talog od kave

Kuhate li tursku kavu, talog koji vam ostane nemojte baciti već ga iskoristite kao gnojivo za vaše sobne biljke. Naročito će vam biti zahvalne ruže, azaleje, rododendroni i kamelije.

Omekšivač za rublje

Nanesete li malo omekšivača na krpu kojom brišete prašinu, riješit ćete se statičkog elektriciteta koji se nakuplja na namještaju i naročito tehnici. Osim toga, soba će vam poslije čišćenja lijepo mirisati.

Kečap

Umak od rajčice dobar je za čišćenje srebrnog nakita. Nanesite malo kečapa na vatu ili mekanu tkaninu i njime istrljajte srebrninu. Dobro uklonite ostatke kečapa i vaš će nakit zasjati novim sjajem.

Lak za kosu

Crteže vašeg djeteta ili unuka, posebno ako su crtani pastelnim bojama, našpricajte lakom za kosu prije nego ih objesite na zid. Tako ćete osigurati da se pastele ne razmažu i crtež će duže ostati kao nov.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.