Prati nas

Zdravlje

Stigla je jesen, prilagodite prehranu

Jesen je stigla a s njome i promjene u prirodi. Biljke i životinje spremaju se za hladnije dane, pa se i ljudima savjetuje pripremiti organizam za zimu. To je najlakše postići uvođenjem promjena u prehranu. Evo kako će vam pomoći korjenasto povrće, čajevi i voće.

Objavljeno

|

foto: BigStock

Jesen je stigla a s njome i promjene u prirodi. Biljke i životinje spremaju se za hladnije dane, pa se i ljudima savjetuje pripremiti organizam za zimu. To je najlakše postići uvođenjem promjena u prehranu.

Korjenasto povrće

Mrkva, celer, cikla, pastrnjak… Korjenastom je povrću sezona uglavnom u jesen, a kako je bogato vlaknima i vitaminima, preporučuje ga se jesti baš pred zimu.

Mrkva je čest gost u raznim juhama i varivima, iako ju je najpreporučljivije jesti sirovu. Ima vrlo malo kalorija, ali zato obiluje snažnim antioksidansom beta karotenom, zaslužnim i za njezinu intenzivnu narančastu boju. Beta karoten se u našem tijelu transformira u vitamin A, važnim za vid i zaštitu od štetnih sunčevih zraka. Osim toga, mrkva sadrži i vitamin K, C, B1 i B6 te kalij, mangan i magnezij.

Celer se najčešće koristi tek kao začin, što je šteta, jer je riječ o vrlo korisnom povrću s puno hranjivih tvari, a vrlo malo kalorija. Sjajan je izvor vitamina C i B6 te minerala kalija i natrija koji mu daju diuretička svojstva, zatim folne kiseline i mangana. Celer snižava krvni tlak, a zbog eteričnih ulja i terpena djeluje antibakterijski i antigljiivično u sluznicama tijela.

Cikla je često povrće u jesenskim i zimskim mjesecima i dobro je da je tako jer je bogata vrijednim nutrijentima. Za intenzivnu crvenu boju zaslužan je pigment betacijanin koji snižava tlak i pomaže funkciji jetre. Osim toga, cikla sadrži kalij, fosfor, kalcij, magnezij i još mnoge vrijedne tvari. Ciklu se najčešće jede na salatu, no može ju se i peći ili smiksati s voćem te piti kao hranjivi napitak.

Pasternjak se u našoj kuhinji rijetko koristi što je prava šteta jer po svojim hranjivim vrijednostima nadmašuje čak i mrkvu. Izuzetno je bogat kalijem, a sadrži i puno magnezija i vitamina C. Doprinosi prokrvljenosti pa štiti od srca i krvožilnog sustava te pomaže u borbi protiv celulita.

 

Čajevi

I dok Englezi čaj piju u svim društvenim prilikama kao mi kavu, kod nas je čaj na redu najčešće tek kad nas ulovi neka sezonska viroza. No uvrstiti ispijanje čaja u redovitu praksu, može imati brojne pozitivne učinke.

Kamilica pomaže kod nesanice te umiruje grčeve. Korisna je i za kožu jer smiruje crvenilo i nadraženost, a oblozi od kamilice smanjuju i podočnjake. Šalica mirisnog čaja od kamilice ugrijat će vas i utješiti u sivim jesenskim danima.

Kopriva je biljka koju se nažalost još uvijek tretira kao korov. No radi se o vrlo korisnoj biljci koju se može jesti ili piti u obliku čaja. Čaj od koprive odličan je za jesensko razdoblje jer jača imunitet. Također, kopriva pomaže kod problema s bubrezima i urinarnim traktom te slabokrvnošću.

Šipak je prilično popularan čaj. Otklanja umor pa ga se može piti i umjesto jutarnje kave. Zbog voćnih kiselina koje sadrži, djeluje diuretski te pomaže u izlučivanju mokraće.

Hibiskus ili kineska ruža, kako se još naziva, često se kombinira s čajem od šipka. Navodno je bio omiljeni Kleopatrin napitak, a osim što je ukusan, snižava tlak, jača imunitet i ubrzava metabolizam.

 

Voće

Jabuke, kruške, šljive… Većina voća zori u jesen, a može ga se konzumirati na milijun načina: sirovo, u kompotu, džemovima, kolačima, pa i kao prilog mesu. Puno je vitamina i zato nužno da se spremno dočeka zima.

Jabuka je najčešće i najpopularnije voće, no zbog toga možda pomalo podcijenjeno. Jabuka je svakako kraljica voća: postoji više od 10 000 različitih sorti koje se međusobno razlikuju po boji, slatkoći, kiselosti, mirisu i obliku. Izuzetan je izvor vitamina C pa snaži imunološki sustav, a vlaknasta struktura pomaže probavnom traktu.

Kruška je srodnica jabuke, a zanimljivo, obje spadaju u porodicu ruža. S obzirom da su osjetljivije od jabuka, teže se skladište, pa ih je najbolje jesti kad im je sezona što je u jesen. Odličan su izvor dijetalnih vlakana i pozitivno djeluju na probavni sustav. Kako su hipoalergeno voće, može ih se davati i vrlo maloj djeci.

Šljive su rasprostranjeno voće koje se može koristiti na jako puno načina: od džemova i kolača, do rakija. Šljiva jača imunitet i pomaže kod problema s probavom. Zanimljivo je da ima pozitivan učinak na koncentraciju pa se preporučuje studentima tijekom jesenskih ispitnih rokova.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.