Prati nas

Vijesti

Sindikat umirovljenika traži ukidanje 2. stupa

Također traži ukidanje dodatnog zdravstvenog doprinosa, uvedenog 2009., jer takav doprinos ne postoji u većini europskih zemalja. Dodatni zdravstveni doprinos iznosi od 1 do 3 posto prosječne mirovine, ovisno o tome prelazi li iznos prosječne mirovine 5.507 kuna ili ne.

Objavljeno

|

foto: BigStock

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) uputio je Vladi inicijativu za izmjene Zakona o doprinosima kojom traži ukidanje individualizirane kapitalizirane štednje od 5 posto (drugi stup) te vraćanje doprinosa za obvezno mirovinsko osiguranje na temelju generacijske solidarnosti (prvi stup) s 15 na 20 posto, javlja HRT.

U inicijativi koja je upućena i ministarstvima financija te rada i mirovinskog sustava, SUH traži ukidanje dodatnog zdravstvenog doprinosa od jedan i tri posto za umirovljenike kao i da se teret doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje pravično podijeli na radnike i poslodavce. SUH od Vlade traži uvođenje automatizma po kojem će najniža mjesečna osnovica za mirovinski doprinos biti jednaka visini minimalne bruto plaće, a traže i ukidanje kategorija najviše mjesečne osnovice za plaćanje mirovinskog doprinosa.

U sindikatu ističu da je uvođenje drugog stupa ugrozilo temelje javnog mirovinskog sustava. Navode da se stopa doprinosa od 1991., kada je iznosila 24,1 do danas snizila na 15 posto, što je suprotno procesima starenja stanovništva. To je dovelo do smanjivanja relativne vrijednosti mirovina sa 75,3 % udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći 1991. godine na 40% 2014., pa je Hrvatska po izdvajanjima za prvi stup pri dnu zemalja Unije.

Model drugog stupa individualne kapitalizirane štednje ugrozio je isplate mirovina, kao i državne financije zbog previsokih tranzicijskih troškova koji će još desetljećima teretiti BDP s 1,6 posto godišnje, tvrdi SUH.

Također traži ukidanje dodatnog zdravstvenog doprinosa, uvedenog 2009., jer takav doprinos ne postoji u većini europskih zemalja. Dodatni zdravstveni doprinos iznosi od 1 do 3 posto prosječne mirovine, ovisno o tome prelazi li iznos prosječne mirovine 5.507 kuna ili ne. U umirovljeničkom sindikatu također drže kako se teret doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje treba pravično podijeliti na osiguranike/radnike i poslodavce, odnosno da polovicu tereta snose poslodavci.

Uz zahtjev da najniža mjesečna osnovica bude jednaka visini minimalne bruto plaće, SUH napominje kako osnovica iznosi 2.779 kuna, dok je minimalna bruto plaća 3.017 kuna.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.