Prati nas

Zdravlje

Svinjska mast – korisna ili štetna?

U posljednje vrijeme svinjska mast se ponovno koristi u kuhinji a nutricionisti sve češće navode da nije presudno koju točno vrstu masnoće koristimo, već u kolikoj mjeri I za koju namjenu. Svaka masnoća ima I svoje prednosti I mane I nijednu ne treba potpuno izbaciti iz prehrane.

Objavljeno

|

foto: BigsStock

Svinjska mast oduvijek je bila sastavni dio kuhinja naših mama i naročito baka. Na masti se peklo, pržilo, dodavalo ju se kolačima umjesto maslaca. No krajem prošlog stoljeća svinjska je mast naglo pala u nemilost i ustupila mjesto raznim uljima koja su, navodno, zdravija za organizam. U posljednje vrijeme mast se ponovno koristi a nutricionisti sve češće navode da nije presudno koju točno vrstu masnoće koristimo, već u kolikoj mjeri i za koju namjenu. Svaka masnoća ima i svoje prednosti i mane i nijednu ne treba potpuno izbaciti iz prehrane.

Nutricionistica Sandra Krstev Barać za T-Portal je objasnila kako svinjska mast ima neke prednosti u odnosu na ulja. Tako primjerice sadrži korisne konjugirane linolne kiseline te ima višu točku dimljenja što je čini vrlo cijenjenom u kulinarstvu. S druge pak strane, sadrži veću količinu kolesterola i zasićenih masti kojih nema u nekim uljima. No slična je situacija sa svim oblicima masnoća – sve imaju i prednosti i mane i ključ je zapravo u tome da ne pretjerujemo ni u čemu.

Također važno je i kakvu svinjsku mast koristimo: koje je pasmine svinja i čime se hranila, od kojeg dijela sala i na koji način je mast proizvedena i slično. Uvijek se prednost, naravno, daje domaćoj proizvodnji u kojoj je svinja živjela u prirodnim uvjetima i nije bila industrijski hranjena, no opet mast iz domaće radinosti često ne podliježe tako rigoroznim kontrolama kvalitete poput one industrijske. Preporučuje se stoga a se koristi mast od poznatog proizvođača koji može jamčiti kvalitetu.

Zašto koristiti svinjsku mast:

1. Sadrži manje transmasnih kiselina od nekih drugih vrsta masnoća, primjerice margarina

2. Kolesterol iz svinjske masti se pod utjecajem UV zraka pretvara u vitamin D. No tu ne valja pretjerivati jer se vitamin D može dobiti i iz mlijeka koji je ipak zdravija opcija

3. Svinjska mast ima višu točku vrelišta pa će hrana pržena na njoj apsorbirati manje masnoće

Zašto izbjegavati svinjsku mast:

1. Svinjska mast je izuzetno kalorična stoga ju treba koristiti umjereno

2. Kolesterol koji sadrži, u većim količinama nije dobar za krvožilni sustav

3. Svinjska mast sklonija je kvarenju u usporedbi s nekim uljima, pa ju treba pažljivo skladištiti

 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.