Prati nas

Mozaik

Ako mora biti Noć vještica, neka bude kreativna!

Umjesto kupovnih uresa i običnih izdubljenih bundeva, izradite unikatne monstrume i životinje, a sve pretvorite u zabavu za cijelu obitelj. Za to su vam potrebni bundeve i tikvice, vijci za drvo, ljepilo za drvo, trajni markeri i oštar alat s kojim ćete bušiti rupe i dubiti koru.

Objavljeno

|

foto: BigStock

Iako nema korijene u tradiciji ovih prostora, Noć vještica je, nošena valom konzumerizma, osvojila i Hrvatsku. Imate li unuke ili djecu, vrlo je vjerojatno da ćete uskoro izrađivati ili kupovati kostime za najmlađe, dok će tinejdžeri ‘najstrašniju noć u godini’ provesti na nekom ludom Halloween tulumu. Baš kao i u slučaju drugog uvoznog praznika – Valentinova, najmanje će slaviti vaš novčanik.

Kao i proteklih godina, svećenici će pozivati na bojkot poganskih običaja, optužujući roditelje i učitelje za unazađivanje kulture i nagrizanje vjere. Praznovjerje, dakako, nije nešto čime bismo se trebali hvaliti, no jasno je da se u ovom slučaju radi tek o zabavi.

Podsjetimo, Noć vještica ili Halloween je noć uoči Svih svetih, a zapravo je skraćenica od ‘All Hallow’s Eve’ ili ‘Hallow Eve’. Slavi se prije svega u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Puerto Ricou, Australiji i Novom Zelandu.

Jack od Fenjera

Nezaobilazan dio Halloween folklora su izdubljene bundeve u kojima gore svijeće. Prema Wikipediji, običaj dubljenja bundeva se zasniva na irskoj legendi o kovaču Jacku, poznatom po domišljatosti ali i škrtosti.

Jedna od priča govori kako je prevario vraga tako što mu je ponudio dušu u zamjenu za piće. Nakon što se vrag pretvorio u novčić kako bi platio piće, Jack ga je brzo stavio u džep u kojem je bio križ. Zbog toga se vrag više nije mogao vratiti u svoj oblik. Tek nakon što je Jacku obećao da neće tražiti njegovu dušu još deset godina, Jack ga je izvadio iz džepa. Nakon deset godina opet je prevario vraga tako što ga je zamolio da mu doda jabuku sa stabla, ali je na kori stabla brzo nacrtao križ, tako da ga vrag ponovno nije mogao dohvatiti.

Kada je Jack umro, nije bio primljen zbog svog grješnog života u raj. Na vratima pakla ga je dočekao vrag te ga je poslao natrag u mrak. Da ga se riješi dao mu je žeravicu. Jack je u džepu imao repu, koju je izdubio, stavio u nju žeravicu i otada luta mrakom noseći izdubljenu repu u ruci i traži svoj dom. Tako je Jack O’Lantern (Jack od Fenjera) postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svjetova.

Kreativni pristup

Poželi li i vaši unuci obilježiti noć vještica, predlažemo nešto kreativniji i relativno jeftin pristup. Umjesto kupovnih uresa i običnih izdubljenih bundeva, izradite unikatne monstrume i životinje, a sve pretvorite u zabavu za cijelu obitelj. Za to su vam potrebni bundeve i tikvice, vijci za drvo, ljepilo za drvo, trajni markeri i oštar alat s kojim ćete bušiti rupe i dubiti koru.

Kako izdubiti bundeve za Noć vještica? Ideje?

Samo nek’ je kreativno

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.