Prati nas

Vijesti

Do kraja 2014. nedostaje 266 milijuna za mirovine

Kako gotovo da i nije bilo rasta plaća, a taman toliko (0,10 posto) su pale potrošačke cijene, tako država nije morala ni povećavati mirovine, pa su one ostale na razini prošle godine. Da je bilo drukčije sada bi za isplatu mirovina nedostajalo puno više novca.

Objavljeno

|

Koliko novca nedostaje za mirovine?
foto: BigStock

Stavka mirovina će do kraja godine probiti planiranu cifru za 266 milijuna kuna, ukoliko trošak mirovina bude na razini troška u proteklih 9 mjeseci ove godine, izračunao je Novi list. S obzirom da je mjesečni trošak veći od tri milijarde, odnosno godišnje bi se on mogao popeti na barem 36,4 milijarde kuna u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje nisu bili tako neprecizni u planiranju kao primjerice u obrazovanju ili u policiji gdje je pogreška znatno veća od ‘mirovinskih’ jedan posto. HZMO je planirao na mirovine potrošiti 36,14 milijardu kuna.

No, u HZMO-u imaju sreće da mirovine u ovoj godini nisu rasle iako je Vlada na početku godine najavljivala bolje dane za umirovljenike. Naime, sadašnja Vlada je odlučila ‘odlediti’ mirovine, pa je ponovno vratila indeksaciju, odnosno usklađivanje mirovina s troškovima života i rastom plaća. No, kako gotovo da i nije bilo rasta plaća, a taman toliko (0,10 posto) su pale potrošačke cijene, tako država nije morala ni povećavati mirovine, pa su one ostale na razini prošle godine. Da je bilo drukčije sada bi za isplatu mirovina nedostajalo puno više novca.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.