Prati nas

Mozaik

Dražen bi ove godine napunio 50

Najbolji europski košarkaš svih vremena ostavio je dubok trag u sportu ali i u našim srcima. Donosimo zanimljive detalje iz bogatog života Dražena Petrovića.

Objavljeno

|

Tko je bio Dražen Petrović?
Dražen Petrović

Dražen Petrović 22. listopada 2014. napunio bi 50 godina. Nažalost, tragična pogibija 7. lipnja 1993. na autocesti pored Munchena, zauvijek je prekinula najljepšu košarkašku bajku. Prisjetili smo se nekoliko zanimljivosti o Draženu…

Najbolji europski košarkaš

Na Europskom prvenstva u košarci 2013. godine, Dražen je izabran za najboljeg europskog košarkaša svih vremena. U izboru koji je organizirao portal HoopsHype.com anketirano je 38 europskih košarkaša te je Dražen izabran za najboljeg među najboljima.

Dražen ima svoj strip

U Muzeju Dražena Petrovića 22. listopada 2014. predstavljen je strip o popularnom košarkašu nazvan “Dječak”, autora Frane Petruša i Vlade Šagadina.

Puno pridonio Euroligi

Dražen je uvršten je na popis “50 osoba koje su najviše pridonijele Euroligi” na izboru koji se 2008. održao u Madridu povodom pedesete obljetnice utemeljenja Kluba europskih prvaka, preteče današnje Eurolige.

Prvi susret s loptom uz starijeg brata Aleksandra

Dražen se zaljubio u košarku nakon što je starijem bratu Aleksandru pomagao sakupljati lopte poslije njegovih treninga. Mali Dražen bi još dugo znao ostajati u dvorani i vježbati šutiranje.

Nagrada s Draženovim imenom

Hrvatski olimpijski odbor 2006. godine ustanovio je nagradu koja nosi ime Dražena Petrovića, a koja se dodijeljuje mladim, perspektivnim sportašima za izvrsne rezultate.

S Draženom na čelu vodili protiv NBA Dream Teama

Na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine Hrvatska je s Draženom na čelu došla do samog finala gdje ju je dočekao najjači košarkaški dream team na svijetu – reprezentacija SAD-a predvođena Michaelom Jordanom i Magicom Johnsonom. Hrvatska je u jednom trenutku čak i vodila, iako je pobjeda na kraju otišla Amerikancima, rezultatom 117:85.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.