Prati nas

Mozaik

Jesenska princeza – bundeva

Rijetko je koji plod tako hranjiv kao bundeva. Uz to sadrži iznimno malo kalorija pa ju možete jesti bez grižnje savjesti. Također, može ju se pripremiti na mnogo načina pa je šteta što je jedemo tako rijetko.

Objavljeno

|

Kako kuhati bundevu? Što napraviti s tikvom?
foto: Silvija Novak

Tikva, buča, misirača, bundeva – sve su to nazivi za jedan od najzanimljivijih i najhranjivijih jesenskih plodova. No unatoč svojim blagodatima i sjajnom okusu, bundeva je vrlo rijetko na našem jelovniku što je prava šteta jer od bundeve se može napraviti juha, pire, savijača, prilog pečenju, kolač, sok i još mnogo toga.

Bundeva je s nama već jako dugo. Određene vrste, poput tikvica (Lagenaria vulgaris) poznavali su još stari Egipćani i Rimljani, dok su velike narančaste bundeve iz porodice Cucurbitaceae pristigle iz novog svijeta, točnije Meksika.

Svoju intenzivnu žutu ili narančastu boju bundeve duguju beta-karotenu koji je iznimno važan u proizvodnji vitamina D te sprječavanju proizvodnje štetnih slobodnih radikala. Osim toga, bundeva ima puno vitamina A, C, E i K te kalija, fosfora, kalcija i željeza.

Važno je spomenuti kako bundeve sadrže jako malo kalorija, samo 26 kcal na 100 grama ploda i zbog toga je bez grižnje savjesti možete jesti i kad ste na dijeti. Lako su probavljive pa se preporučuju osobama s želučanim tegobama.

Osim ploda, kod bundeva se koriste i koštice i to za proizvodnju vrlo hranjivog ulja, tamno zelene boje kojem se ponekad tepa da je “zeleno zlato”. Bučine sjemenke imaju čak 20 puta veću energetsku vrijednost od samog mesa bundeve, a bučino ulje sadrži vrlo važne masne kiseline poput linolenske, oleinske, palmitinske I stearinske. Bučino ulje koristi se kao dodatak salatama i juhama, no nije pogodno za prženje.

Gdje nabaviti bučino ulje?

Iz bučinih koštica proizvodi se visokovrijedno ulje (foto: Silvija Novak)

Što napraviti od bundeve?

Juha od bundeve izvrsno je predjelo, a sve što je potrebno je oguliti bundevu, narezati je na komade, skuhati i onda usitniti štapnim mikserom. Začinite po želji te dodajte malo kiselog vrhnja ili bućinog ulja.

Bučnica je jedna od omiljenih savijača. Može se raditi na slatko (od narančaste bundeve) i na slano (od žute bundeve). U smjesu se najčešće dodaje svježi sir i jaje, a možete koristiti iste kore kao kad radite štrudle od jabuka. Bučnica se peče vrlo kratko i začas je spremna za jelo.

Pire od bundeve zanimljiva je zamjena za uobičajeni pire od krumpira ili nešto rjeđi od celera. Priprema je gotovo identična: bundevu je potrebno skuhati i zgnječiti te dodati malo mlijeka ili maslaca.

Pečena bundeva je jedan od najjednostavnijih priloga i tu doista nema neke filozofije. Bundevu se nareže na komade i ispeče u pećnici tek uz dodatak malo soli i ulja. Bundeva se peće nešto kraće od krumpira i na nešto nižoj temperature.

Pohane bundeve su vrlo zanimljivo jelo koje možete oplemeniti začinima prema vlastitom ukusu, a od ribanih bundeva možete napraviti i popečke koji su vrlo brzo spremni za jelo.

Bundeva se može jesti i sirova na salatu pri čemu ju je dovoljno sitno nasjeckati ili naribati. Od sirove bundeve možete napraviti ukusan i hranjiv sok pri čemu komade bundeve izmiksate u mikseru i dodate limunovog soka i meda.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.