Prati nas

Zdravlje

Kako se riješiti boli u leđima?

Bol u leđima jedna je od najčešćih boljki današnjice za koju je uglavnom krivo previše sjedenja, manjak vježbe i krivo držanje. Dobra je vijest da se boli možete riješiti.

Objavljeno

|

Kako se riješiti bolova u leđima?
foto: BigStock

Čak 80% odraslih osoba iskusilo je bar jednu akutnu ozljedu kralježnice i bolna leđa. Većina tih ozljeda može se liječiti kombinacijom leda, istezanja i vježbi. Razlog vašim bolnim leđima može biti krivo držanje, dugi periodi sjedenja ili slabi trbušni i leđni mišići. No, bol u leđima možete otkloniti ako promijenite nekoliko životnih navika, piše portal WikiHow.

Riješite se akutne boli

– Uzmite tabletu protiv bolova ili neko protuupalno sredstvo. Ako zbog ozljede i boli u leđima osjećate obamrlost u nogama ili ne možete kontrolirati mokrenje, odmah otiđite liječniku. To može biti znak ozbiljne ozljede živaca koji okružuju kralješke.

– Lezite na leđa sa savinutim koljenima ili noge podignite na stolicu. Ako ste ozlijedili i vrat, poslužite se jastukom za potporu vratnim kralješcima.

– Na bolno mjesto stavite hladni oblog i držite ga oko 20 minuta. U plastičnu vrećicu stavite nekoliko kockica leda i sve zamotajte ručnikom te prislonite na leđa.

– Nakon ozljede još istoga dana ustanite i hodajte. Liječnici ne preporučuju ležanje u krevetu dulje od 24 ili 72 sata.

– Radite vježbe dubokog disanja. Udišite kroz nos 7 sekundi, zatim zadržite dah naredne 4 i potom izdišite 8 sekundi. To će smanjiti napetost u mišićima kralježnice.

Promijenite razinu aktivnosti

– Krenite s laganim vježbama hodanja već isti ili najkasnije sljedeći dan nakon ozljede te lagano povećavajte vrijeme hodanja.

– Smanjite vrijeme koje provodite sjedeći.

– Radite li za računalom, razmislite o tome da nabavite stol prilagodljive visine za kojim možete i sjediti i stajati. Stajanje može popraviti cirkulaciju, smanjiti napetost u leđima i povećati vašu produktivnost.

– Vježbajte pilates ili jogu što će ojačati vase trbušne i leđne mišiće koji podupiru kralježnicu.

Fizikalna terapija

– Nakon ozljede kralježnice naručite se na fizikalnu terapiju. Izučeni terapeut može vam pomoći savjetima koje pokrete da izbjegavate dok potpuno ne ozdravite. Također, može vam preporučiti koje vježbe da radite.

– Počnite plivati. 10 do 30 minuta plivanja ili hodanja kroz vodu može smanjiti bol u leđima unutar tjedan dana.  Plivanje je vježba koja ne opterećuje zglobove i aktivira sve mišiće.

– Tijekom dana, svakih 20 minuta ustanite i rastegnite se. Kralježnica je dizajnirana da se kreće, a sjedeći položaji su najgori zato što povećavaju pritisak na donji dio leđa.

– Radite vježbe istezanja. Nabavite popis vježbi od vašeg fizijatra i radite ih svakoga dana.

Popravite držanje

– Ispitajte svoje držanje da biste doznali je li ono krivo za vaša bolna leđa. Stanite uza zid i naslonite se stražnjicom. Ako pri tome vaša ramena i gornja leđa ne dotiču zid, držite se previše nagnuti naprijed. Takvo držanje opterećuje donji dio leđa.

– Popravite držanje dok sjedite tako što ćete sjesti uspravnije, a dolji dio leđa poduprite jastučićem.

Promijenite položaj u kojem spavate

– Nikada nemojte spavati na trbuhu jer takav položaj povećava napetost kralježnice.

– Pokušajte spavati na boku. Položite jastuk između koljena i lagano ih odignite.

– Spavajte na leđima s jastukom ispod koljena, ako vam položaj na boku nije udoban.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.