Prati nas

Vijesti

Kraljica koja je na vlast došla referendumom

Kraljica Margareta II na prijestolje je došla zavaljujući referendumu prije kojeg nije bilo moguće da tron naslijedi žena. Visoki gosti u Hrvatskoj će boraviti do 25. listopada.

Objavljeno

|

Kako izgleda danska zastava?
foto: BigStock

Danska kraljica Margareta II u državničkom je posjetu Hrvatskoj. S njom je doputovao i njezin suprug, princ Henrik, ali i danski ministar hrane, poljoprivrede i ribarstva te predstavnici 30 danskih tvrtki spremnih za suradnju s Hrvatskom na području energetike i ekologije.

U Hrvatsku su došli na poziv predsjednika Ive Josipovića kojom su prilikom razmijenili i odličja. Kraljici Margareti je uručeno najviše odličje Velereda kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom, a predsjednik Josipović odlikovan je Redom slona.

Kraljica Margareta (74) iznimna je osoba. Punim imenom Margareta Alexandrine Thorhildur Ingrid, na prijestolje je došla – referendumom. Naime, u doba kad je ona preuzela prijestolje, običaj je bio da tron naslijedi isključivo muški nasljednik. Margareta je bila najstarija od tri kćeri, a kako nije imala braće, sljedeći u redu za tron bio je njezin stric, princ Knut, ne baš omiljen u narodu.

Zbog očite naklonosti Danaca prema princezi Margareti i njezinom ocu kralju Frederiku IX, ali i zbog jačanja svijesti o ravnopravnosti muškaraca i žena na svim razinama društva, Danci se odlučuju za referendum koji je održan 27. ožujka 1953. U Ustav je unesena odredba da i kći može naslijediti prijestolje te je Margareta II postala kraljicom. Ime joj je Margareta II, jer je Danska već jednom imala vladaricu, Margaretu I.

Što radi danska kraljica?

Margareta II (foto: Danska kraljevska kuća)

Margareta II potječe iz dinastije Schleswig-Holstein-Soendeburg-Gluecksburg, a udana je za bivšeg francuskog diplomata Henri Marie Jean Andre de Laborde de Monpezata. Njezin muž nije postao kralj zato što je oženjen kraljicom, već je dobio titulu i ime princ Henrik (80).

Danski kraljevski bračni par omiljen je u Danskoj. U državničke posjete putuju prosječno dva puta godišnje, a prije Hrvatske posjetili su Kinu. Ljubitelji su umjetnosti, a sama kraljica govori četiri jezika, prevoditeljica je i slikarica. No kraljica se odbija služiti tehnologijom i ne posjeduje čak ni mobitel. Pasionirana je pušačica, no prije nekog je vremena izjavila da ipak neće pušiti u javnosti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.