Prati nas

Vijesti

Novi sustav skrbi o starijima: Kako to radi Tajvan

Želeći se pripremiti na izazove koje sa sobom donosi ubrzano starenje stanovništva, vlada Tajvana se za savjet obratila stručnjacima iz Clevelenda koji proučavaju fenomen starenja. Evo njihovih preporuka.

Objavljeno

|

Kako reformirati mirovinski sustav?
foto: BigStock

Ne bi li bio sjajno, pita se kolumnistica Huffington Posta Robyn Stone, kad bismo mogli urediti čitav sustav brige za starije ispočetka. Na taj način bi se počelo od nule i ne bi se dolazilo u napast da se zadrže neki oblici djelovanja samo zato jer se to “oduvijek tako radilo”.

Mogli bismo kritički sagledati postojeći sistem i zadržati ono što je u dobro i korisno, ali bismo imali slobodu odbaciti komponente koje više štete nego koriste.

Sve ovo zvuči kao dobra tema za znanstvenu raspravu ili diplomski rad, a bio je to i glavni razlog okupljanja stručnjaka iz SAD-a ovoga ljeta u Clevelandu s visokopozicioniranim ministrama u vladi Republike Tajvan.

Konferenciju je sponzorirao Nacionalni institut za zdravstveno istraživanje u Tajvanu, Republika Kina i Case Western Reserve University u partnerstvu s institutom “Benjamin Rose” koji proučava starenje. Sastanak je organiziran kako bi se Tajvancima omogućilo da naprave upravo ono s početka priče: da stvore sistem dugotrajne pomoći i podrške starijima (long-term services and supports ili LTSS) – potpuno iznova.

Sve do sada, Tajvan se oslanjao na obiteljske njegovatelje i bolnice da omoguće uslugu i podršku starijim sugrađanima. No to nije jednostavno u malom otočnoj zemlji od 23 milijuna stanovnika.

U sljedećih nekoliko godina, Tajvan će postati najstarija nacija u Aziji. U očekivanju tog trenutka, Tajvanci se pripremaju za ozbiljne promjene koje će nastati kad broj starijeg stanovništva značajno premaši broj mladih.

Tajvanska delegacija, predvođena ministrom Zdravlja i socijalne skrbi, došla je u Cleveland u potrazi za savjetom kako konstruirati LTSS sistem koji bi bio potpuno integriran u postojeći sustav zdravstvene skrbi.

Američka strana velikodušno je ponudila pomoć, uviđajući da je starenje stanovništva globalni problem. I dok će azijske nacije nešto prije ostarjeti, niti “srebrni tsunami” Amerike nije daleko. Ovo je svakako pravi trenutak za globalnu akciju.

Preporuke za stvaranje stručnog tima

Izdane preporuke bazirane su na desetogodišnjem istraživanju Leading Age centra za primijenjena istraživanja. Većina preporuka odnosila se na potrebu stvaranja stručnog tima koji bi LTSS sistem kreirali.

Također, bilo je istaknuto kako tajvanski sistem ne smije biti tek kopija američkog. Umjesto toga, trebali bi uložiti više truda u stvaranje vlastitog tima stručnjaka koji bi se bavili problemom.

Preporučeni LTSS sistem ima sljedeće osobine:

– Zahtijeva da pružatelji pomoći – uključujući izravne njegovatelje, medicinske sestre, socijalne radnike i liječnike – prođu obuku iz gerijatrije i gerontologije

– organizira i potiče stalno uvježbavanje, edukaciju, certifikaciju i superviziju kompetencija zaposlenika

– zaposlenicima osigurava adekvatnu plaću, beneficije i zaštitu

– osigurava znanja i kompetencije zaposlenika koje omogućuju da pripadnici različitih nacija osjećaju jednaku dobrodošlicu i podršku u svim oblicima njege

Ostale preporuke

Američki tim stručnjaka uputio je i sljedeće preporuke jednako relevantne za Tajvan i za SAD. Prema njma, predloženi LTSS sistem trebao bi:

– osigurati njegu u okruženju koje primatelj njege sam odabere, uz preferenciju njege u vlastitom domu

– izbjegavati izgradnju novih objekata za skrb o starijima. Umjesto toga, koordinirani zdravstveni i sistem skrbi trebali bi se više osloniti na postojeću infrastrukturu

– upražnjavati timski pristup kod planiranja i pružanja skrbi što zahtijeva stalan protok informacija

– ponuditi izbalansiran odnos između pružanja trenutne i dugotrajne pomoći koji ne bi nužno uključivao medicinske institucije već se više oslanjao na zajednicu

– biti usredotočen na osobu i obratiti pažnju na individualne potrebe koje valja implementirati u plan skrbi

– uključiti obitelji; podrška njegovateljima mora biti uključena u plan skrbi za svaku stariju osobu. Također, njegovateljima mora biti omogućen lak i brz pristup svim relevantnim informacijama

– trošiti pametno; održivi LTSS sistem osigurava pomoć za sve one koji je trebaju, ali ne i za one kojima dodatna skrb nije potrebna. Kad je potreba za dodatnom skrbi utvrđena, valja osigurati da bude upućena prava vrsta i prava količina pomoći

– kreirati integriranu financijsku shemu koja bi omogućila dostupniju medicinsku i svaku drugu vrstu skrbi

Lekcije za SAD

Zaključak konferencije je da svakako treba motriti kako će se ove preporuke pokazati u praksi dok Tajvan bude provodio reforme u idućih pet godina. Lekcije naučene iz tajvanskog primjera  mogu pomoći u oblikovanju učinkovitijeg LTSS sistema i na drugim područjima.

Svijet očajnički treba transformaciju jer bez nje nije moguće starijim osobama pružiti svu skrb i pomoć koju trebaju i koja je u skladu s njihovim osobnim preferencijama, a u cilju poboljšanja kvalitete života.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.