Prati nas

Vijesti

Preminuli Ana Karić i Boris Buzančić

Ana Karić bit će upamćena kao velika glumica i dama koja je odisala stilom i odmjerenošću, toliko potrebnom u današnjem javnom životu. Nakon politike, Boris Buzančić se vratio glumi te do samoga kraja nastupao u matičnom kazalištu Gavella.

Objavljeno

|

Ana Karić (foto: yugopapir.blogspot.com)

U istome danu napustile su nas dvije glumačke legende. Velika kazališna i filmska glumica Ana Karić, preminula je u 74. godini života u svome domu u Zagrebu. Ostat će upamćena po brojnim filmskim, kazališnim i TV ulogama, ali i po eleganciji kojom je zračila. Rođena je 13. svibnja 1941. u Perušiću, a školovala se u Zagrebu gdje je završila Glumačku akademiju. U svojoj bogatoj karijeri ostvarila je mnoge divne uloge, a od filmskih naslova možda najbolje pamtimo njene nastupe u filmovima ‘Pustolov pred vratima’ (1961.), ‘Bablje ljeto’ (1970.), ‘Tajna Nikole Tesle’ (1980.), ‘Krhotine – Kronika jednog nestajanja’ (1991.), ‘Pont Neuf’ (1997.), ‘Infekcija’ (2003.) i druge. Posljednja velika filmska uloga bila je ona u filmu  ‘Noćni brodovi’ (2012.), redatelja Igora Mirkovića.

Moj život, bio je, gledajući s pozicije nekoga sa strane, vjerojatno nezanimljiv. Za mene je bio uzbudljiv.

I dok je na filmskom platnu i u kazalištu glumila uloge jakih, dramatičnih heroina, privatno je vodila miran i povučen život uz supruga odvjetnika Ivana Thüra i dvojicu sinova Tomu i Petra. U njega se zaljubila sa 16 godina i udala s 20, a brak im je trajao 49 godina. Jako ju je pogodila njegova smrt, no utjehu je pronašla u vjeri, kreativnosti i, naravno, rođenju unučice Mare. „Imala sam, reklo bi se, običan, normalan život, jedan brak u kojem su rođena dva sina. Nikada nisam bila u prilici da rušim mostove za sobom. Bio je, gledajući s pozicije nekoga sa strane, vjerojatno nezanimljiv. Za mene je bio uzbudljiv“, rekla je o svom životu za Gloriju 2011. godine.

Ana Karić bit će upamćena kao velika glumica i dama koja je odisala stilom i odmjerenošću, toliko potrebnom u današnjem javnom životu.

 

umro boris buzančić

Boriz Buzančić u filmu Kad čuješ zvona (1969)

A od posljedica moždanog udara u Zagrebu je preminuo Boris Buzančić, poznati glumac i prvi gradonačelnik Zagreba u neovisnoj Hrvatskoj.  Rođen je u 13. ožujka 1929. godine u Bjelovaru i već se zarana počeo baviti glumom. Ostvario je petstotinjak uloga u kazalištu te snimio čak 78 filmova. Uglavnom je tumačio ozbiljne, autoritativne likove, no sreća je htjela da najviše ostane upamćen po ulozi šaljivog Vice Dotura, gradonačelnika Splita, u vrlo popularnoj TV seriji Velo Misto.

Čim sam završio svoj mandat, shvatio sam koliko su svi zapravo korumpirani.

U stvarnome životu Buzančić je doista bio gradonačelnik, ali ne Splita nego Zagreba. Dapače, prvi gradonačelnik Zagreba kao hrvatske metropole i prvi gradonačelnik izabran na demokratskim izborima. Za vrijeme dok je on bio na čelu grada, spomenik banu Jelačiću je vraćen na glavni zagrebački trg i počela je obnova Katedrale. Ideja i projekata je bilo još, no sve je to naprasno prekinuto zbog rata te se Zagreb ubrzo morao pobrinuti za stotine tisuća izbjeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Nakon politike, Buzančić se vratio glumi te do samoga kraja nastupao u matičnom kazalištu Gavella. Iza sebe je ostavio dvoje djece, kći Anu i sina Ivana. “Požalio jesam što sam sjeo u gradonačelničku fotelju, ali nisam mogao natrag. Čim sam završio svoj mandat, shvatio sam koliko su svi zapravo korumpirani”, rekao je jednom prilikom o svom gradonačelničkom mandatu.

Ana, bez tebe Zagreb više neće biti isti, miran ti san. Zbogom i tebi, gradonačelniče!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.