Prati nas

Zdravlje

Psi su dobri za vaše zdravlje

Vlasnici pasa su zdraviji i sretniji. Zbog svojih kućnih ljubimaca redovito šeću, druže se i smiju. Pročitajte 6 razloga zbog kojih doista morate razmisliti da nabavite jednog četveronožnog dlakavca.

Objavljeno

|

foto: mojevrijeme.hr

Dok se sliježu dojmovi od nedavnog nastupa “šaptača psima” Cesara Milana u zagrebačkoj Areni, psi i njihovi vlasnici diljem zemlje vraćaju se u uobičajeni ritam koji uključuje bar 3 šetnje dnevno, hranjenje, kupanje i mnoštvo igre i veselja. Pas je doista čovjekov najbolji prijatelj. I dok mu je prije pomagao u lovu i zaštiti kuće, danas ga štiti od tjelesne neaktivnosti, depresije i samoće.

Psi izuzetno povoljno djeluju na ljudsko zdravlje i općenito dobro raspoloženje. Prikupili smo 6 razloga zbog kojih doista morate razmisliti da nabavite jednog četveronožnog dlakavca.

1. Šetnja

Pas mora tri puta dnevno u šetnju. Dobro, možda dva puta – ali mora. Što znači da morate i vi. Ako imate psa, svi izgovori tipa: pada kiša, umoran sam, počela je serija, padaju u vodu. A šetnja će i vama goditi. Razgibat ćete se, pokrenuti mišiće, potjerati krv kroz žile.

2. Srce

A ako krv brže kola žilama, znači da i srce brže kuca. Kako je ono mišić, vježba će mu dobro doći. Šetnja, a naročito trčanje i igra s psom, vježba vaše srce i pluća, jača tjelesnu kondiciju i općenito vas dovodi u formu.

3. Alergije i astma

Možda na prvu zvuči kontradiktorno da druženje s psom smanjuje simptome alergije i astme ali tako je. Za djecu koja su odrastala uz psa, manje je vjerojatno da će biti alergična. Pretpostavlja se da je to zato što su češće bila izložena malim količinama alergena te su tako stvorili imunitet.

4. Samoća

Mnogi vlasnici pasa kažu kako prijateljstvo s psom doživljavaju gotovo jednako intenzivno kao i prijateljstvo s čovjekom. Pas je biće koje živi za vas, obožava vas i uvijek vam se veseli. Biće koje nije teško zavoljeti. I zato vlasnici pasa nikad nisu usamljeni.

5. Socijalizacija

Pas štiti od samoće na još jedan način. Odvući će vas među ljude, makar na silu. Kad se jednov već nađete u nekom parku ili na livadi, sigurno će vam pristupiti drugi vlasnici pasa i razgovor će početi. Iz čavrljanja o veterinarima, lajnama i sredstvima protiv buha, mogu se razviti dugotrajna prijeteljstva, pa i ljubavi.

6. Depresija

Psi su jednostavno neodoljivi. Umiljati, zaigrani, zločesti, lijeni. I kad ste najtužniji, pogled na slatku njuškicu i iskrene oči, izmamit će vam osmijeh na lice. Druženje s psima ublažava simptome depresije, popravlja raspoloženje i usrećuje čovjeka.

Rekli su o psima

“Nema boljeg psihijatra od šteneta koje ti liže lice.” Ben Williams

“Ako mislite da psi ne znaju brojati, probajte staviti tri keksa u džep, a onda vašem Fidu dajte samo dva.” Phil Pastoret

“Mi dajemo psima naše slobodno vrijeme, raspoloživo mjesto I višak ljubavi. Zauzvrat, psi nam daju sebe cijela – to je najbolja pogodba koju je čovjek ikada sklopio.” Margery Facklam

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.