Prati nas

Zdravlje

Trendovi: Rađanje u sedamdesetima

Adriana je umirovljenica s tek nešto više od 300 € mirovine pa dodatno zarađuje kao honorarni profesor na Sveučilištu u Bukureštu. Iako nema obitelji, nada se da je od roditelja naslijedila dugovječnost. Ne pije i ne puši. Nada se da će s Elizom biti do njene dvadesete godine.

Objavljeno

|

Adriana i Eliza Iliescu (foto: The Guardian)

Iako je medicina lansirala trend sve starijih prvorotkinja, nemalo nas iznenade vijesti o trudnicama starijim od pedeset godina. Donosimo priču o šampionkama ovog trenda koje su postale majkama u sedamdesetima.

Najstarija majka na svijetu, za sada, je Indijka Rajo Devi, koja je majčinstvo iskusila u svojoj 70. godini i nakon 5 desetljeća braka. Devi je začela medicinski potpomognutom oplodnjom, a prošle je godine rodila zdravu djevojčicu. Njen suprug 72-godišnji Bala Ram bio je spreman učiniti sve da dobije nasljednika pa je čak prije 40 godina oženio i sestru svoje žene, no dijete nisu dobili. Zbog toga su cijeli život bili društveno stigmatizirani. Liječnici nisu objavili čije su spolne stanice korištene za ovaj postupak.

Nekoliko mjeseci prije Rajo Devi, rodila je još jedna sedamdesetogodišnja Indijka. Majka dvije odrasle žene i baka petero unučadi Omkari Panwar rodila je blizance, dječaka i djevojčicu. Iako je neki smatraju najstarijom majkom na svijetu, ti su podaci diskutabilni, jer Omkari ne posjeduje rodni list. Omkari i njen suprug Charan Singh Panwar su pod svaku cijenu željeli muškog nasljednika. Potrošili su cijelu ušteđevinu, podignuli hipoteku nad malim komadom zemlje kojeg posjeduju i zadužili se na kreditne kartice kako bi mogli platiti postupak medicinski potpomognute oplodnje. Uvijek smo željeli muško dijete, ali Bog nas nije blagoslovio njime. Sada smo zahvalni Bogu što je odgovorio na naše molitve, kazao je 77-godišnji otac.

Među najstarijim svjetskim majkama je i Rumunjka Adriana Iliescu, koja je 2005. u 66. godini života, uz pomoć umjetne oplodnje i anonimnog davatelja sperme, rodila zdravu djevojčicu koju je nazvala Eliza.  71-godišnja Adriana je umirovljenica s tek nešto više od 300 € mirovine pa dodatno zarađuje kao honorarni profesor na Sveučilištu u Bukureštu. Iako nema obitelji, nada se da je od roditelja naslijedila dugovječnost. Ne pije i ne puši. Nada se da će s Elizom biti do njene dvadesete godine. U protivnom, uzda se u Elizinog kuma koji je ujedno i liječnik koji ju je donio na svijet.

2006. godine je titulu najstarije majke nosila Španjolka Marija del Carmen Bousada de Lara, koja je 2009. godine preminula zbog zloćudne bolesti. U vrijeme kada je rodila blizance imala je 66 godina i bila je 130 dana starija od Adriane Iliescu u trenutku poroda. Bousada de Lara je javno priznala da je kalifornijskim liječnicima lagala o svojim godinama, sve kako bi joj omogućili još jedno majčinstvo. Nadala se kako će, poput njene majke, doživjeti 101 godinu. Brigu za blizance su preuzeli njeni stariji sinovi.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.