Prati nas

Show

Zašto se ženama ne dopušta da ostare?

18 poznatih i snažnih žena o tome zašto društvo drugačije tretira starenje muškaraca i žena, što sada znaju a nisu znale kad su bile mlade i što je zapravo u životu važno. Zašto žene uvijek moraju biti mlade, pa čak i kada imaju 50+?

Objavljeno

|

Kim Satrall, Samantha, Seks i grad
Kim Cattrall, (foto: BigStock)

I dok je posve normalno na televiziji i internetu vidjeti šarmantnog muškarca sa sijedom kosom, žene zrelije dobi znatno su rjeđe zastupljene. Medijima dominiraju dvadeset i tridesetogodišnjakinje, a i njih se kritizira zbog 2-3 bore jer nikad nisu dovoljno mlade i lijepe. Točno je da se ponekad kaže kako su tridesete nove dvadesete, a pedesete nove tridesete, no stanje ne televiziji, filmu i općenito u medijima to ne potvrđuje. Srećom, mnogo je žena koje se na to ne obaziru i čije bore samo pridonose njihovom šarmu. New York Magazine donosi izjave s nekoliko iznimnih žena o tome kako se nose sa starenjem.

1. Kim Cattrall (Good Housekeeping, 2014.)

Četrdesete su mi bile jako dobre, ali u pedesetima – oh, to čak i zvuči tako staro! – dolazi to divno poznavanje sebe. Ne pokušavaš biti netko drugi ili raditi nešto drugo u životu. Misliš: Evo me. Prošla sam kroz svašta, sve sam preživjela I znam tko sam. U meni još uvijek postoji dio koji želi skočiti na svaku priliku, ali tu je sada i ta druga strana koja mi kaže da je bolje pričekati i vidjeti što će biti. To je intuicija i ona dolazi s godinama i iskustvom. Zahvalna sam zato što čujem taj unutarnji glas.

2. Oprah (O, the Oprah Magazine, 2011.)

Naša je kultura opterećena mladošću i stalno nam pokušava reći da nismo dovoljno mlade, da nismo privlačne, da nismo važne. Ne dopuštam da mi sistem ili kultura ili iskrivljeni pogled na stvarnost kažu da nisam važna. Jedino ako doista znate tko ste i što ste možete doživjeti život u svoj njegovoj punini. Svaka nova godina treba nas naučiti nešto vrijedno. A hoćete li vi usvojiti tu lekciju, zaista ovisi samo o vama.

3. Dolly Parton (Nightline, 2012.)

Nikad neću u mirovinu osim ako baš ne moram. Dok god mogu ustati ujutro, našminkati se i obuti visoke pete, to ću i činiti. A ako ne budem mogla hodati, učinit ću kao Mae West – sjedit ću u svojim invalidskim kolicima, ali imat ću štikle!

4. Cate Blanchett (Vanity Fair, 2009.)

Nisam bila na kozmetičkoj operaciji ali tko zna… Kad rodiš djecu, tijelo se promijeni. Ono ima svoju povijest. Volim razvoj te povijesti. Imam sreće da sam s nekim tko također voli razvoj te povijesti. To ne treba iskorijenjivati. Kad pogledam u nečije lice, vidim rad prije nego vidim osobu. Ne mislim da ljudi izgledaju bolje nakon operacije. Mislim da izgledaju drugačije. A ako su to učinili iz straha, taj strah će se ionako vidjeti iz njihovih očiju.

5. Erica Jong (The Believer, 2013.)

Grozno je ostarjeti, moram vam reći. Mislim, lijepo je vidjeti kako se krug života zatvara, znate. Ali je grozno izgubiti dobar izgled. Grozno! Ako ste bili lijepa žena i uvijek na meti udvarača, ostati bez toga je velik gubitak. Za mnom su uvijek trčali. Ovijek sam imala “ono nešto”, bog zna zašto. Možda je zbog feromona, ne znam.

6. Bette Davis (biografija “The Girl Who Walked Home Alone”, 2007.)

Biti star nije za mlakonje!

Žene ne smiju ostarjeti?

Meryl Streep (foto: BigStock)

7. Meryl Streep (Vanity Fair, 2010.)

Jako sam zahvalna što sam živa. Imam toliko mnogo bolesnih i pokojnih prijatelja, a ja sam još ovdje. Pa vi se šalite! Nemam nikakvih zamjerki!

8. Betty White (People, 2013.)

Najbolja stvar kad imate 90 je što ste razmaženi. Svi vas paze i poštuju jer ste stari, a ne znaju da se uopće niste promijenili. Vi se iznutra niste promijenili. Samo za okolinu imate 90 godina. Meni je 91. I u odnosu na prošlu godinu puno sam mudrija. Puno sam svjesnija i puno seksipilnija.

9. Cher (Fifty on Fifty, 1998.)

Mislim da kad je o starenju riječ, za muškarce i žene vrijedi drugi standardi. Neki tip me je pitao nisam li prestara za rock’n’roll? Odgovorila sam mu nek ide to pitati Micka Jaggera.

10. Madonna (Nightline, 2008.)

Da, je*i se, imam 50! To ću reći kad napunim 50!

11. Diane von Furstenberg u “The Woman I wanted to be”, 2014.

Kaže se da kad ostariš, izvana izgledaš onako kakav si iznutra. Ako si osoba koja se nikad ne smije, lice će ti biti obješeno. Ako se puno smiješ, imat ćeš bore oko očiju. Tvoje bore su odraz puta kojeg si prošao, neka vrste mape tvojeg života.

12. Lucille Ball (People, 1996.)

Tajna mladosti je da živite iskreno, da jedete polako i da lažete o svojim godinama.

13. Tina Turner (The Mirror, 2009.)

Ako brine o sebi, za ženu u današnje vrijeme ne predstavlja ništa imati 60 godina. U današnjem svijetu možete biti onakva žena kakva želite biti. Naravno, i ja sam ostarjela malo u licu, ali ne dovoljno da bih brinula o tome. Imam dovoljno zdravog razuma da shvaćam da se ipak mora vidjeti ako sam blizu 70 godina.

14. Whoopi Goldberg (New Jersey Monthly, 2013.)

A slušajte, najbolji savjet o starenju je da pomislite koja je alternative. A alternative je smrt. A to je velika nevolja. Tako da sam ja sretnija s menopauzom. Biram radije to!

15. Sally Fields (Good Housekeeping, 2009.)

Kad se vidim na televiziji pomislim kako bi bilo dobro da mi vrat malo bolje izgleda. I lice mi visi, i oči su podbuhle… Ne želim izgledati staro i iznošeno, ali što da radim? Ja sam prije svega glumica. Važnije su mi prilike da glumim uloge koje još nisam glumila nego izgleda li mi vrat kao zavjesa iz nečije spavaće sobe.

Koliko godina ima Susan Sarandon?

Susan Sarandon (foto: BigStock)

16. Susan Sarandon (V Magazine, 2011.)

Ne bih više htjela imati 20. Sada znam puno više što tada nisam znala, bolje se osjećam u svojoj koži, koliko god da je objašena. Kad čujem djevojčice kao se žale na razne stvari… Ti si sada na vrhuncu svoje fizičke ljepote! Uživaj u tome i prestani brinuti o tome da su ti noge predebele. Ako si s 25 opterećena time kako izgledaš, život će ti biti prilično težak.

17. Patti LaBelle (Fifty on Fifty, 1998.)

U jedno sam sigurna: puno sam bolja osoba s 50 nego s 48 godina. I s 52 sam bolja nego s 50. Mirnija sam, lakše je sa smnom živjeti. Sve je to u mojoj duši zauvijek. Ali ne treba se ulijeniti. Treba raditi na svojim vezama. Brinuti o prijateljstvu, biti blizak s onima koje voliš, iskoristiti svaki rođendan za proslavu.

18. Jane Fonda (blog, 2014.)

Ustanovila sam da su mi moje emocije sada puno odstupnije nego prije i smatram da to ima veze s godinama. Postala sam zastrašujuće i predivno svjesna koliko mi je još malo vremena preostalo; koliko je toga iza mene, sve mi se čini dragocjeno. S godinama sam više počela cijeniti male stvari nego kad sam bila mlađa, možda zato što obraćam više pažnje. Osjećam kako sam pomalo dio svega, kao da se ulijevam u radost i bol drugih ljudi.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.