Prati nas

Mozaik

12 pravila za sretne bake i djedove

Uz nekoliko jednostavnih pravila i vi možete postati savršena baka ili savršeni djed. Niste odgovorni za odgoj svoje unučadi. Ona imaju svoje roditelje i oni su njihov autoritet. Vaše je da pomažete i uživate.

Objavljeno

|

Kako biti najbolja baka? Kako biti dobar djed?
foto: BigStock

Ako ste i sami baka ili djed, jeste li se zapitali kako više možete uživati u toj prirodnoj obiteljskoj funkciji, na korist sebi, djeci i unucima? U nastavku pročitajte što bakama i djedovima savjetuje njima namijenjen portal Grandparents.com.

1. Vjerujte svojoj odrasloj djeci

Što više vjerujete u roditeljske sposobnosti svojih sinova, kćerki, zetova i snaha, to će oni biti bolji roditelji. Prevedeno: ne jurcajte u osudama i preispitivanju njihovih roditeljskih sposobnosti, čak ni potiho. Stalne kritike potkopavaju njihovo samopouzdanje. Osim toga, ako ste vi savladali lekcije roditeljstva, i oni će proći na roditeljskom ispitu.

2. Razgovarajte

Razgovor je najbolji način za prevenciju razočaranja, predbacivanja, uzaludnih nadanja i pogrešnih zaključivanja. Možda niste ono što vaša djeca trebaju, možda oni nisu ono što vi očekujete, ali samo razgovorom možete riješiti probleme i smanjiti nesuglasice na najmanju moguću mjeru. Ne zaboravite da vaša djeca odgajaju svoju djecu, a uz sve to još moraju pronaći i mjesto za vaše sudjelovanje.

3. Neslaganja su normalna i neizbježna

Vi i vaša djeca ste dvije potpuno različite generacije. Oni ne poštuju pravila koja su vama nametnuta, oni savjete o odgoju djece traže na internetskim portalima, oni zanemaruju ono što je vama ključno. Bez obzira na sve, jedno ćete morati prihvatiti: njihova djeca – njihova pravila. Dokle god niste skrbnici unučadi ili dok ne svjedočite njihovom zlostavljanju – tu ste samo da pomognete. S vremena na vrijeme se podsjetite da je dobro tu i tamo isključiti mozak i jezik.

4. Vježbajte reći ‘ne’

Izbjegnite osjećaj krivnje kojeg vam djeca pokušavaju ‘uvaliti’ i ne libite se reći ‘ne’. Ne dopustite da vas djeca iskorištavaju, bilo da se radi o čuvanju djece preko ljetnih praznika, financiranju vanškolskih aktivnosti ili svakodnevnog obavljanja kućanskih poslova. Jasno im dajte do znanja što mogu očekivati od vas, a što ne. Ako ste djed ili baka, ne znači da se morate iscrpljivati i zanemarivati svoje potrebe i užitke.

5. Opraštajte sebi

Ponekad ćete pogriješiti u komunikaciji s unučetom. Ponekad će vas dijete krivo razumjeti. Ponekad ćete ispasti krivi, bez da ste ‘luk jeli ili mirisali’. A ponekad ćete doista i biti krivi. Shvatite da niste savršeni i oprostite sebi i drugima.

6. Oprostite svojoj djeci

Vidi 5. korak.

7. Iz rječnika izbacite riječ ‘savršeno’

Osjetite olakšanje.

8. Poštujte drugog djeda i drugu baku

Naravno, dopušteno vam je priželjkivati da vaše unuče voli vas više od one druge bake ili drugog djeda, ali to ne znači da prema njima ne trebate biti obzirni i ljubazni. Napose, i oni su, najvjerojatnije, u istoj situaciji kao i vi.

9. Upravljate s onim s čim možete

Dakako, upravljajte svojim životom. Ne možete nametnuti mišljenje gdje bi vaša unučad trebala živjeti, ići u školu ili što će jesti za ručak. Ne možete ni utjecati na disciplinske mjere koje određuju roditelji. Možda čak ne možete ni utjecati na to koje će blagdane unučad provoditi s vama. Zbog svega se možete osjećati frustrirano, bespomoćno pa čak i bijesno. Tada se prisjetite da možete upravljati svojim životom, a to uključuje i odabir načina, količine energije i novca kojeg ćete uložiti u djecu.

10. Otpustite i zaboravite

Imate odličnu priliku za osobni razvoj i otpuštanje svega što vas opterećuje. Niste odgovorni za odgoj svoje unučadi. Ona imaju svoje roditelje i oni su njihov autoritet. Vaše je da pomažete i uživate.

11. Prihvatite stvari koje ne možete promijeniti

Samo tako.

12. Zapamtite da je ljubav vaš adut

Nije vaše da odgajate, vaše je da volite. Postoji razlog zašto ljudi rađaju djecu u dvadesetima i tridesetima, a ne u šezdesetima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.