Prati nas

Promo

Nagradna igra | Ava Olafsdottir: Rosa candida

Rosa candida je priča o sazrijevanju i potrazi za ljepotom u svakodnevnom životu, dirljivi podsjetnik na to da smo sposobni, ako se samo malo potrudimo, obične male stvari pretvoriti u izvanredno i nesvakidašnje iskustvo.

Objavljeno

|

foto: Naklada Ljevak

Mladi Arnljotur sprema se napustiti svoj dom, svojeg autističnog brata blizanca, svog osamdesetogodišnjeg oca i sumoran pejsaž lišajem prekrivenog stijenja od lave. Njegova je majka nakon automobilske nesreće, ležeći na samrti u skršenom automobilu, nekako smogla snage da telefonira svojim najmilijima i smirenim glasom podijeli posljednji savjet svojem sinu Arnljoturu, koji ju je slušao ne vjerujući da su to posljednje riječi koje će čuti od najbliskije osobe u njegovu životu. Jer između njega i majke postojala je posebna, čvrsta spona: vrt i staklenik u kojem su zajedno njegovali rijetku vrstu ruže s osam latica – Rosu candidu. U tom je stakleniku Arnljotur jedne noći vodio ljubav s prijateljevom djevojkom Annom, i ona je ostala trudna.

Za Arnljotura se tragična smrt njegove majke pokazala stanovitim katalizatorom i prekretnicom u njegovu životu. Njegova i majčina zajednička ljubav prema rijetkim vrstama ruža nadahne ga da napusti studij i otputuje u drevni samostan negdje u južnoj Europi, kako bi vratio sjaj njegovom nekad veličanstvenom, a sada zapuštenom vrtu. Dok nastoji obnoviti ljepotu vrta pod budnim okom svećenika filmofila, iznenada mu u posjet dolazi Anna s njihovom malom kćeri, koju su začeli one jedine noći kad su vodili ljubav u stakleniku. Brinući se o vrtu i o kćeri, Arnljotur polako preuzima različite složene uloge, pretvarajući se postupno iz nezrelog mladića u odraslog i odgovornog čovjeka.

O autorici

Ava Olafsdottir rođena je 1958. godine u Rejkjaviku. Predaje povijest umjetnosti na Islandskom sveučilištu a organizirala je i brojne izložbe i objavljivala članke iz povijesti umjetnosti u stručnim časopisima. Prvi  roman, pod naslovom „Uzdignuta zemlja“, Ava Olafsdottir  je objavila 1998. godine, nakon čega su uslijedila još dva romana, a potom zbirka pjesama „Psalam o svjetlucanju“ objavljena 2010. Olaffsdottir je privukla pažnju književnih kritičara i publike svježim pogledom na svakodnevni život kojim se odlikuju spomenute knjige ali i cijeli njezin književni opus.

Njezine dvije najnovije knjige „L’Embellie“ i „Rosa candida“ proširili su krug njezinih poštovatelja i zaslužile jednodušne pohvale kritike koje su rezultirale književnim nagradama – kao što su nagrada Nordic Council’s Literary Award, islandska DV Culture Award, The Prize for Icelandic Women’s Literature, a u Francuskoj je „Rosa candida“ dospjela u uži izbor za nagradu Prix Femina 2010. te za Grand Prix des lectrices de Elle 2011.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.