Prati nas

Vijesti

Nova pravila za beneficirani radni staž

Vatrogasci bi već od 2016. mogli u profesionalnu mirovinu nakon što navrše 52. godine života, balerine kad proslave 42. rođendan, a vojnici sa 40 godina.

Objavljeno

|

Ukida li se beneficirani radni staž?
foto: BigStock

Ministarstvo rada pokrenulo je javnu raspravu o novom reguliranju beneficiranog staža kojim će se uvesti profesionalne mirovine za 80.000 radnika. Zakon bi trebao ugledati svjetlo dana na proljeće, a ministar rada Mirando Mrsić najavljuje da neće biti ukidanja beneficiranog radnog staža, već da se radi o njegovoj modernizaciji. Prema pisanju Večernjeg lista, zakon bi definirao jasna načela po kojima će se određivati ima li neko zanimanje pravo na beneficirani staž, ovisno o složenosti posla, štetnosti za zdravlje te životnoj dobi.

Vatrogasci bi već od 2016. mogli u profesionalnu mirovinu nakon što navrše 52. godine života, balerine kad proslave 42. rođendan, a vojnici sa 40 godina. Zakon će predvidjeti i prijelazni period od deset godina u kojemu će radnici na koje se zakon odnosi moći birati  hoće li se na njih primjenjivati postojeće ili novo zakonsko rješenje. Ukoliko žele, radnici mogu nastaviti raditi u nekom drugom sustavu, a ministar Mrsić kaže da se još razgovara o eventualnim ograničenjima kod korištenja mirovine.

Beneficirani staž ima 80 zanimanja, a Mrsić kaže da će Vlada s liste maknuti nepostojeća, a za ostala će se zanimanja pojedinačno odrediti minimalan staž i dob za odlazak u profesionalnu mirovinu. Doprinosi za profesionalne mirovine uplaćivali bi se u prvi stup, osim na izričit zahtjev radnika koji ih žele usmjeriti u drugi stup. Uz profesionalnu mirovinu uvest će se i dodatak na plaću radniku ako kraće vrijeme radi na poslovima za koje je predviđen beneficirani staž.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.