Prati nas

Vijesti

Velika pohvala Istri: Najbolje od Starog svijeta

Utjecajni američki portal Huffington Post svojim čitateljima predstavlja Istru kako idealno mjesto gdje mogu provesti svoje umirovljeničke dane. Autorica podsjeća i kako su još stari Rimljani ovu zemlju zvali Terra Magica ili Čudesna zemlja.

Objavljeno

|

Život z Istri
foto: BigStock

Portal Huffington Post objavio je članak u kojem američkim umirovljenicima predstavlja Istru kao idealno mjesto za život. Članak nosi naslov: “Želite li najbolje od Starog svijeta, u mirovini preselite u Istru”.

Novinarka Kethleen Peddicord u tekstu se prisjeća putovanja na kojem je bila s mužem i dvoje djece prije desetak godina. Putovali su Istrom u potrazi za lijepom, malom, kamenom kućom koju bi kupili. Putovali su automobilom, slijedeći svojeg agenta za nekretnine, vrludajući zavojitim cestama, kroz srednjovjekovne gradiće, maslinike i vinograde.

Željeli su se, kaže Peddicord, povezati s ovim prekrasnim dijelom Europe i naposlijetku se zaljubili u Hrvatsku, zemlju nevjerojatno komplicirane prošlosti, ali otvorenih i prijateljskih ljudi. Već su tada, prije desetak godina, uvidjeli da je Hrvatska na prekretnici i željeli su biti dio toga.

Hvaleći dalje Istru, autorica kaže kako je ondje vidjela neke od najljepših pejzaža na planeti. Kamo god da pogledate, raste nešto lijepo – masline, grožđe, smokve, rajčice, borovnice, suncokreti… Čak su i građevine nevjerojatne, sagrađene od bijelog kamena ili crljenice. U nekim drugim dijelovima Istre, priroda ipak nadmaši sve, no uglavnom se priroda i čovjek savršeno nadopunjuju i zajedno tvore zemlju prepunu užitaka koju svakako morate posjetiti.

Kuću koju su prije deset godina kupili, Peddicordovi nisu baš puno posjećivali, no sada su opet u prilici više putovati i više vremena provoditi na svojem istarskom imanju. Jako ih je razveselilo kad su ustanovili da ih ova regija i danas jednako oduševljava kao i onda, prije čitavog desetjeća, kad su je prvi put vidjeli. Kažu kako ovaj dio Hrvatske nudi najbolje od Starog kontinenta uz jedan od najimpresivnijih krajolika na svijetu. Uz to, za boravak ovdje nećete morati potrošiti čitavo bogatstvo jer je Istra puno pristupačnije od, recimo, Italije.

Autorica podsjeća i kako su još stari Rimljani ovu zemlju zvali Terra Magica ili Čudesna zemlja, te savjetuje svima koji u sebi imaju bar malo romantike, da svakako svrate, ali i razmisle o tome da upravo ovdje provedu svoje umirovljeničke dane. Za oko 100.000 dolara može se kupiti krasna kamena kućica s imanjem koja se može i iznajmljivati kad u njoj ne boravite. Na kraju Peddicord podsjeća i kako je na obali Jadranskog mora svoje penzionerske dane proveo i slavni car Dioklecijan koji je ujedno bio i prvi rimski car koji je odlučio otići u penziju.  A kako i ne bi, kad ga je na mjestu današnjeg Splita, čekalo takvo divno imanje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.