Prati nas

Zdravlje

Bezubost najavljuje fizičke i mentalne probleme

Bezubost je prilika da se ranije prepoznaju osobe koje imaju veći rizik za gubitak mentalnih i fizičkih sposobnosti u kasnijim godinama. Postoje mnogi čimbenici koji mogu utjecati na taj gubitak kao što su životni stil ili psihosocijalni faktori i oni se mogu na vrijeme promijeniti.

Objavljeno

|

Kako sačuvati zove u starosti
foto: BigStock

Stariji ljudi koji su izgubili baš sve zube brže gube mentalne i fizičke sposobnosti od onih koji su sačuvali barem dio zubala, sugerira novo britansko istraživanje. Ipak, nije nedvojbeno dokazano da je upravo gubitak zuba uzrok ovim negativnim pojavama.

U istraživanju je sudjelovalo više od 3100 sudionika starijih od 60 godina. Oni koji su bili bezubi imali su 10 posto gore rezultate testiranje memorije i sporije su hodali od onih koji su imali nešto svojih zuba. Povezanost između smanjenja mentalnih i fizičkih sposobnosti sa gubitkom zubi je bila najveća u dobnoj skupini 60-74 godina, pa čak i u usporedbi sa starijim ispitanicima, objavljeno je u stručnoj publikaciji Journal of the American Geriatrics Society.

„Gubitak zubi može biti rani marker gubitka fizičkih i mentalnih sposobnosti u starijoj dobi, posebno u navedenoj dobnoj skupini“, objavio je voditelj istraživanja Georgios Tsakos, profsor epidemiologije i javnog zdravlja na Londonskom sveučilištu. No ipak, Tsakos napominje da poveznicu možda treba tražiti u socioekonomskim faktorima, jer slab prihod i obrazovanje mogu biti veza između gubitka zubi i spomenutih poteškoća.

„Bez obzira na uzročno posljedične veze, bezubost je prilika da se ranije prepoznaju osobe koje imaju veći rizik za gubitak mentalnih i fizičkih sposobnosti u kasnijim godinama. Postoje mnogi čimbenici koji mogu utjecati na taj gubitak kao što su životni stil ili psihosocijalni faktori i oni se mogu na vrijeme promijeniti“, tvrdi Tsakos.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.