Prati nas

Vijesti

HDSSB i HNS: Vratite umirovljenike na posao

Dva su zastupnika pozvala Vladu da fleksibilizacijom radnog zakonodavstva otvori umirovljenicima mogućnost rada na temelju ugovora o djelu. Bi li umirovljenici na taj način postali nelojalnom konkurencijom mladima koji ionako ne mogu naći posla?

Objavljeno

|

Mogu li se umirovljenici zaposliti?
foto: BigStock

Bivši ministar financija i bivši SDP-ovac Slavko Linić je u Saboru upozorio na neodrživost sadašnjeg sustava u kojemu samo mirovine i otplata kamata na dugove iz godine u godinu generiraju oko 30 milijardi kuna deficita državnog proračuna, javlja Hina. “Nema tog čarobnjaka koji bi u sadašnjoj situaciji bez gospodarskog rasta, investicija i novih radnih mjesta, riješio tako trajne dubioze”, rekao je Linić prozvavši Vladu za izostanak strukturnih rješenja.

“Kao što se sada postavlja pitanje o monetizaciji autocesta, trebalo bi postaviti pitanje i što će biti s drugim mirovinskim stupom”, također bivši ministar financija HDZ-ov Ivan Šuker upozorivši da sadašnja izdvajanja 5 posto bruto plaće za drugi mirovinski stup neće biti dovoljna za pristojnu mirovinu.

Na tešku socijalnu situaciju umirovljenika upozorio je laburist Zlatko Tušak rekavši da je velik postotak umirovljenika pod ovrhom jer prima mirovinu nižu od 2000 kuna, nedostatnu za održanje “golog života”, režije i prehranu.

Neka od rješenja ponudio je HDSSB-ov Dražen Đurović pozvavši Vladu da fleksibilizacijom radnog zakonodavstva otvori umirovljenicima mogućnost rada na temelju ugovora o djelu, a slično je i HNS-ov Srđan Gjurković ustvrdio kako je potrebno mlađe umirovljenike uključiti u rad uz zadržavanje prava na mirovinu.

Stabilizaciji mirovinskog sustava pridonijelo bi ono što svi znamo i želimo – veći broj zaposlenika, a time i više uplaćenih doprinosa, investicije, nova proizvodnja i rast gospodarstva, istaknuo je Šemper (HSU), ustvrdivši da bi, uz zapošljavanje svih 313.000 nezaposlenih, omjer zaposlenih i umirovljenika tek dosegnuo razinu koju smo imali ’99. godine.

Čak i kada bi se tržište rada potpuno otvorilo umirovljenicima, pitanje je koliko bi ih ranih mjesta na njemu dočekalo. I ono još važnije: bi li umirovljenici postali nelojalnom konkurencijom mladima koji ionako ne mogu naći posla?

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.