Prati nas

Kuhinja

Iz mamine bilježnice: Seljačka pita

Najveća prednost cijelom kolaču je ta što se može lako zamrznuti i poslije odmrzavanja uvijek ostaje isti, a nikakva razlika između zamrznutog i nezamrznutog kolača se ne primjećuje.

Objavljeno

|

Recept za seljačku pitu, dado kocke
Seljačka pita (foto: Kuzinavanje.com)

Stari i provjereni recepti su najbolji.  Tako je slučaj i s ovom pitom. Nedavno sam kod tete degustirao hrpu kolača koje su pripremile ona i baka, bilo je tu svega od čokoladne rolade, malih čokoladnih kuglica, kremastih kolača, dunavskih valova…

Recept za ovaj tetin kolač nosi naziv “Dado pita”, a ona ga je pronašla na internetu. Gledajući recept, vidio sam da upravo takav moja mama ima zapisan u svojoj bilježnici već dugo godina ali pod nazivom “Seljačka pita”. Tijesto je stvarno prikladno za sve i može se kombinirati sa raznim sastojcima kao što su orašasti plodovi ili voće. Najveća prednost cijelom kolaču je ta što se može lako zamrznuti i poslije odmrzavanja uvijek ostaje isti, a nikakva razlika između zamrznutog i nezamrznutog kolača se ne primjećuje, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com.

Tijesto

4 cijela jaja
300 g šećera
1 vanilin šećer (ili jedna žlica ekstrakta vanilije)
200 ml ulja
100 ml mlijeka
400 g brašna
1 prašak za pecivo
1- 2 žlice tamnog kakaa

Krema

1 l mlijeka
10 žlica brašna
10 žlica šećera u prahu
1 vanilin šećer (ili 1 žlica arome vanilije)
250 g margarina

Priprema

U posudi za miješanje miksati jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Neprestano miksajući dodati ulje i mlijeko. Na kraju lagano umiješati brašno prosijano sa praškom za pecivo. Pripremljeno tijesto podijeliti na dva jednaka dijela i u jedan dio dodati kakao i dobro promiješati. Obe smjese izliti u pripremljene limove, namašćene i pobrašnjene ili obložene masnim papirom i peći na 220 °C oko 30 minuta (provjeriti čačkalicom, a po potrebi duže peći). Biskvite ohladiti i prerezati na pola.

U međuvremeni pripremiti kremu. U posudi za miješanje pomiješati šećer, brašno, vanilin šećer i malo mlijeka. Dobro promiješati da se šećer rastopi, a smjesa postane tekuća. Ostatak mlijeka staviti na vatru da se zagrije i zakuha. U zakuhano mlijeko dodati pripremljenu smjesu i miješajući kuhati dok se krema ne zgusne. Kuhanu kremu maknuti sa vatre i ohladiti. U ohlađenu kremu dodati margarin, dobro promiješati da se sve sjedini i dobivenom kremom filati kolač.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.