Prati nas

Kuhinja

Kruh s pestom ‘koji se kida’

Pull apart kruh je vrsta kruha koji daje mnogo prostora za improvizaciju tako da svatko može napraviti upravo kruh po svom ukusu. Nadjev od pesta, sir, maslac sa začinskim travama, cimeta i šećera samo su neke od kombinacija okusa. Kruh se ne reže već se kidaju šnite.

Objavljeno

|

Kako zamijeiti tijesto za kruh?
foto: Kuzinavanje.com

Dizano tijesto i nije toliko komplicirano koliko se nekima čini. Sve su to jednostavni sastojci za pripremu: brašno (glatko ili oštro), sol, šećer, kvasac (svježi ili suhi) tekućina (mlijeko ili voda), masnoća (ulje ili maslac), u nekim slučajevima jaja i dodatne arome za slatke varijante tijesta, piše Hrvoje s kulinarskog portala Kuzinavanje.com.

Pull apart kruh je vrsta kruha koji daje mnogo prostora za improvizaciju tako da svatko može napraviti upravo kruh po svom ukusu. Nadjev od pesta, sir, maslac sa začinskim travama, cimeta i šećera  samo su neke od kombinacija okusa. Kruh se ne reže već se kidaju šnite.

Isto kao i nadjev, tijesto se može obogatiti raznim dodacima. U mojim slanim varijantama tijesta za kruh se uvijek nalazi maslinovo ulje, a ponekad uz ulje dodam i maslac koji daje još bolju aromu tijestu. Isto tako kod pravljenja kvasa za kruh koristim med kao zamjenu za šećer. Dovoljno je sladak da aktivira kvasac. Svježi ili suhi kvasac? Može se koristiti po želji, više preferiram svježi kvasac, dok je suhi praktičniji za upotrebu i može se bez prethodnog aktiviranja dodati u suhe sastojke. Kod pripreme svježeg kvasca potrebno je pripaziti da tekućina koja se koristi (voda ili mlijeko) ne bude previše vruća, već je dovoljno da bude ugrijana oko nekih 37°C. Dodajte žličicu šećera i žličicu brašna, poklopite i kvasac bi se za desetak minuta trebao zapjeniti.

Sastojci

500 g glatkog pšeničnog brašna
1 žlica soli
50 ml maslinovog ulja
50 g omekšalog maslaca
40 g svježeg kvasca
250 ml vode
1 žličica meda (blažeg okusa)
1 žličica brašna
pesto od bosiljka

Kako se radi kruh s pestom?

foto: Kuzinavanje.com

Priprema

U lončiću zagrijati vodu, namrviti kvasac, dodati med i brašno, promiješati, poklopiti i pustiti sa strane da se kvasac aktivira i zapjeni. U međuvremenu zagrijati pećnicu na 175 – 200°C, u posudu za miješanje prosijati brašno, dodati sol i omekšali maslac. Prstima utrljati maslac u brašno (slično kao i kod prhkog tijesta). U brašnu napraviti udubinu u koju dodamo maslinovo ulje i pripremljeni kvasac. Rukama zamiješati tijesto  mjesiti oko 10 minuta dok tijesto ne postane glatko i dok se počne odvajati od posude. Tijesto pokriti krpom i ostaviti na toplom da se diže oko 45 minuta.

Dignuto tijesto po želji još jednom premijesiti i pustiti da se diže ili prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i lagano rastanjiti valjkom u veliki pravokutnik.Tijesto premazati pripremljenim pestom od bosiljka i isjeći na pet traka koje položimo jednu preko druge, a zatim sve narezati na kocke. Tako pripremljeno tijesto poslagati u uski kalup za kruh koji prethodno obložimo masnim papirom (vidi sliku), pokriti i ostaviti još kratko vrijeme da se diže.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta, pečeno ostaviti da se hladi u kalupu a zatim poslužiti.

 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.