Prati nas

Zdravlje

Ne nasjedajte na detoksikacijske dijete i ispiranje crijeva

Pomodarstvo „dijeta za detoksikaciju“ je na vrhuncu i u Hrvatskoj. I dok znanstvenici već godinama upozoravaju da je riječ o pomno smišljenoj prevari, čini se da ih nitko ne čuje.

Objavljeno

|

Najbolja detoksikacijska dijeta
foto: BigStock

Svakoga dana nas putem društvenih mreža ili medija zapljusne neka detoksikacijska dijeta koja će nam pomoći da “izgledamo mlađe, osjećamo se bolje” i baš sve nam obećavaju “osjetan porast energije”, što god to bilo. Štoviše, sve više različitih „instituta ljepote“ i wellness centara u svoju ponudu uvrštavaju skupe takozvane detox tretmane koji će, manje-više, odlično pročistiti novčanik.

No prije nego se zaputite prema blenderu, u kojem ćete smiksati čudotvornu zelenu kombinaciju organskog voća i povrća, ili se odlučite za ispiranje debelog crijeva pomoću svemirske tehnologije, nešto biste trebali znati: detoksikacija – ideja da možete iz tijela isprati nečistoću je prevara. To je pseudomedicinski koncept smišljen kako bi se od vas izvukao novac, piše The Guardian.

„Budimo iskreni, postoje dvije vrste detoksikacije. Prva je prava i to je medicinski tretman za ljude ovisne o drogama, a koji su u životno kritičnom stanju. Druga  je samo riječ koju su ‘prisvojili’ poduzetnici i šarlatani, kako bi prodali svoje lažne tretmane koji vas navodno čiste od nagomilanih otrova“, objašnjava Edzars Ernst, profesor emeritus Sveučilišta Exeter. Riječ je o znanstveniku specijaliziranom za proučavanje komplementarne i alternativne medicine, te prvom akademskom profesoru komplementarne medicine na svijetu. „Kada tijelo samo po sebi ne bi izbacivalo toksine i kada bi se oni nagomilali u tijelu, bili biste mrtvi ili biste trebali ozbiljni medicinski zahvat. Zdravo tijelo za čišćenje od otrova ima bubrege, kožu, jetru pa čak i pluća koja nas detoksiraju upravo sada dok dišete. Ne postoji način, pogotovo ne kroz ovakve tretmane, koje bi natjerao nešto što radi odlično u zdravom tijelu – da radi još bolje“, tvrdi ovaj uvaženi stručnjak.

The Guardian nadalje navodi kako prodavači magle pretežno ne govore o specifičnim otrovima, već ih jednostavno nazivaju toksinima. Postoji i dobar razlog za to; kada bi ih imenovali, tada bi se ti specifični toksini mogli izmjeriti prije i poslije tretmana i tako razotkriti prevaru na koju nasjedaju milijuni ljudi godišnje. I pri tome se ne preza od ničega; prodaju se detox čajevi, maske, kupke, četke za kosu, šamponi, tretmani u wellnessima koji u zadnje vrijeme sve više nude i ispiranje crijeva. Njegovi će vam pobornici objasniti kako se na ljudskim crijevima taloži izmet, mjesecima pa čak i godinama, a koji otpušta otrove natrag u naš krvotok.  Upravo će vam oni, za „razuman iznos”, spasiti život gurajući cijev s vodom u stražnjicu kako bi istjerali nečist van. „Nažalost za njih, srećom po vas, liječnici nisu nikada vidjeli te mitske naslage fosiliziranog izmeta na ljudskim crijevima. Neki će vas možda i upozoriti da nestručno ispiranje može opasno oštetiti debelo crijevo“, navodi Ernst osvrćući se i na takozvane sedmodnevne detox dijete. “Vjerojatno ćete kroz te dijete izgubiti na težini, ali to nema nikakve veze s toksinima. Izgubili ste kilograme jer ste se izgladnjivali tjedan dana.”

Taktike su brojne, gotovo neprebrojive, a među najpodlijima su tablete koje će u debelom crijevu izazvati reakciju koja će stolicu pretvoriti u nešto nalik na plastiku ili na zlu sluz pa ćete, valjda, imati i vidan dokaz što vas je sve to trovalo iznutra. Ne treba zaboraviti ni detoksikacijske uloške za cipele koji mijenjaju boju u reakciji sa znojem. Sve su to jeftini trikovi koji bi vas trebali uvjeriti u nešto što ne postoji. „To je skandalozno. To je zločinačko iskorištavanje naivnih ljudi. Svi bismo mi voljeli da postoji nešto takvo, ali nažalost ne postoji“, upozorava profesor Ernst.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.