Prati nas

Vijesti

Slovenija za buduće umirovljenike osniva ‘Demografski fond’

Između ostalog, fond za buduće umirovljenike će se financirati i kroz povećane pristojbe za vodu. U Sloveniji na 100 umirovljenika dolazi 139 zaposlenih koji plaćaju doprinose, dok je taj odnos 2004. bio 100 naprama 170.

Objavljeno

|

Kako žive slovenski penzioneri?
foto: BigStock

Slovenija se zakonom obvezala da će najkasnije do kraja iduće godine pokrenuti Demografski rezervni fond (DRS) radi osiguranja sredstava za nove generacije umirovljenika, a po predviđanjima ekonomskih stručnjaka u njega bi se u 20 godina moglo sliti 6,28 milijardi eura, javlja Hina.

Vlada će zakon, kojim će se precizirati financijski izvori, autonomija fonda i način upravljanja sredstvima te dinamika isplata, donijeti do sredine 2015. godine, pri čemu se razmišlja i o novoj ‘demografskoj taksi’ koja bi se uvela kad to dopuste okolnosti, vjerojatno oko 2020. godine, piše u ponedjeljak ljubljanski Dnevnik.

Studije rađene tijekom priprema za osnivanje fonda pokazale su da bi uz sadašnje demografske trendove i ubrzani odlazak u mirovinu baby boom generacija (rođenih između 1946. i 1964.) moglo nedostajati i do 2,6 milijardi eura godišnje za alimentiranje sadašnjeg mirovinskog sustava te da bi sve veće izdvajanje za mirovine iz proračuna moglo ugroziti javne financije.

Budući demografski fond na početku bi objedinio postojeće prihode namijenjene financiranju mirovina u državnom fondu KAD, a dodatnih 67 milijuna eura godišnje na početku bi se osiguralo iz povećane pristojbe za vodu, dijela poreza na dohodak, iz koncesija i dijela poreza na nekretnine. Uz to, u fond bi se uplaćivalo i 10 posto prihoda dobivenih prodajom poduzeća i banaka u vlasništvu države, predviđa studija. Tako prikupljena sredstva bi se investirala, a ocjenjuje se da bi se u njega u 20 godina moglo sabrati 6,28 milijardi eura, odnosno čak 8,79 milijardi ako bi fond ulagao u imovinu i vrijednosnice na svjetskom tržištu.

Prema statističkim podacima, u Sloveniji na 100 umirovljenika dolazi 139 zaposlenih koji plaćaju doprinose, dok je taj odnos 2004. bio 100 naprama 170. Osim toga, među svim članicama EU-a u Sloveniji se, prema objavljenim statističkim podacima, udio starijih od 65 godina u ukupnom stanovništvu između 1990. i 2010. najviše povećao. Zbog toga su česte procjene da je reforma mirovinskog sustava koja je izvedena 2010. godine i pooštrila uvjete za odlazak u mirovinu samo na kraći rok riješila stabilnost sustava te da će kroz nekoliko godina biti potrebna nova, navode slovenski mediji.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.