Prati nas

Mozaik

Gustav, ćelavi antijunak naše mladosti

Iako se emitirao pred pred Dnevnik, u terminu rezerviranom za djecu, Gustav je bio sve samo ne dječji program. Obilovao je ljubavnim zapletima, seksom pa čak i morbidnim scenama tako da ni uz najbolju volju ne možemo zamisliti da bi se danas prikazivao u blokovima namijenjenim najmlađima.

Objavljeno

|

Sjećate li se Gustava, odraslog, ali naivnog, šlampavog, simpatičnog i neshvaćenog junaka malih ekrana koji stoički prkosi svim životnim dramama? Među starijima Gustav i danas živi. „Imaš frizuru kao Gustav“, kažemo onima kojima želimo poručiti da imaju tri dlake na glavi. A Gustav ih je, zapravo, imao dvije.

Iako se ovaj animirani film u 120 epizoda emitirao pred Dnevnik, u terminu rezerviranom za djecu, Gustav je bio sve samo ne dječji program.  Obilovao je ljubavnim zapletima, seksom pa čak i morbidnim scenama tako da ni uz najbolju volju ne možemo zamisliti da bi se danas prikazivao u blokovima namijenjenim najmlađima.

A počeo se snimati tamo negdje šezdesetih godina u Mađarskoj. Do 1964. godine snimljeno je 68 epizoda, da bi se ostatak od 52 epizode snimio u sedamdesetima. Za prijevodom ili sinkronizacijama nije bilo potrebe jer Gustav nema dijaloga, osim mrmljanja. Iako su mu svi predviđali propast, to se nije dogodilo, a simpatični ćelavac je postao popularniji u inozemstvu nego u rodnoj mu Mađarskoj gdje su ga ‘izumili’ Attila Dargay, Jozsef Neppa i Marcell Jankovics.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.