Kako se radi orehnjača?
foto: Kuzinavanje.com

Orahnjača, ali brza

Autor: • 07. 01. 2015. • Kuhinja13117 • Verzija za ispis Verzija za ispis

“Brza orahnjača je, može se reći, alternativa za klasičnu orahnjaču, a kao što joj i sam naziv govori priprema je dosta brža i jednostavnija. Recept sam prije dosta godina dobio od bake, a to je i dokaz da kod ovog recepta nema greške”, poručuje Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com.  Za pripremu preporučuje Di-go slatku kockicu kvasca, namijenjenu dizanim tijestima koja sadrže dosta šećera i masnoće.

Dizano tijesto koje nije potrebno ostavljati da se diže prije pripreme orahnjače, a nadjev od oraha se lako može zamijeniti mljevenim bademima ili lješnjacima koje je preporučljivo malo popržiti u tavi ili u pećnici. Tijesto se valja nešto tanje nego za klasičnu orahnjaču, a nadjev se premazuje preko cijele površine tijesta. Prilikom rolanja orahnjače potrebno je povesti računa o tome da se čvrsto valja u okrugli oblik (upravo zbog spiralnog efekta nadjeva i tijesta prilikom rezanja orahnjače), a prilikom pečenja ona će se malo i raširiti i nadignuti. Pucanje orahnjače je normalno dok se peče, nekad pukne, nekad ne, što ne utječe ni na okus ni izgled.


Najbolji recept za orehnjaču

foto: Kuzinavanje.com

Sastojci za tijesto

300 g glatkog pšeničnog brašna

3 žumanjka

150 g rastopljenog maslaca

60 g šećera

100 ml mlijeka

1 kocka Di-go svježeg kvasca za kolače (40g)

prstohvat soli

Sastojci za nadjev

250 g oraha

3 bjelanjka

2 žlice marmelade od marelica

150 g šećera

malo ruma

50 g grožđica

Za premazivanje

1 žumanjak

malo ulja

Priprema

Kvasac otopite u toplom mlijeku s malo šećera i ostavite na toplom mjestu da se digne. U posudi za miješanje mikserom umutiti žumanjke sa šećeromi soli, dodati rastopljeni maslac, brašno i dignuti kvasac te umijesiti srednje čvrsto tijesto. Za nadjev, istući bjelanjke u čvrsti snijeg, dodati mljevene orahe pomiješane sa šećerom, dodati marmeladu i rum. Podijeliti nadjev na dva jednaka dijela. Podijeliti tijesto na dva jednaka dijela i na pobrašnjenoj radnoj površini ili stoljnjaku vrlo tanko razvaljati. Tijesto po cijeloj površini premazati nadjevom. Posuti grožđicama. Zarolati tijesto u čvrsti valjak. Staviti tijesto u pleh obložen masnim papirom, izbosti na nekoliko mjesta tankom iglom ili čačkalicom te premazati razmućenim žumanjkom s malo ulja. Peći 15 – 20 minuta na 200°C (temperaturu pečenja prilagodite svojoj pećnici). Rezati na tanke ploške.

Napomena

Orahnjača je bolja ako se pripremi dan, dva ranije i drži zamotana u aluminijskoj foliji do konzumacije.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Povezane teme

Comments are closed.