Prati nas

Mozaik

"Mogla je i bolje"

Je li vaše dijete odabralo pravog partnera?

Je li vaše dijete moglo proći bolje? Možda vam se ta osoba i ne sviđa, ali ako je on/ona sretna…? Evo nekoliko znakova koji odaju da je upravo ta osoba idealna.

Objavljeno

|

Je li ona dobra za njega? je li on dobar za nju?
foto: BigStock

‘Ma što ona vidi u njemu?’, vjerojatno se pitate o mužu vaše kćeri koji se smije poput hijene. ‘Mislili smo da će odabrati nekoga urednijeg i organiziranijeg. Znate, nekog poput nas.’, sigurno mislite o svojoj snahi čije se domaćinske sposobnosti mogu opisati kao kaotične.

Ako ste roditelj, ova su pitanja posve u redu. Također, ta su pitanja i potpuno nevažna. Prava pitanja o odabiru životnog partnera vašeg djeteta imaju vrlo malo veze s površnim ponašanjima, ali zato imaju puno veze s određenim kvalitetama koje omogućuju jako partnerstvo i bez kojih bi bilo jako teško uspostaviti smislenu vezu. Prema mišljenju psihoterapeutkinje Lise Brooke, koja se specijalizirala za probleme u vezi, postoji nekoliko znakova da je vaše dijete dobro izabralo, a koje prenosi portal Huffington Post.

1. Zna se smijati sa svima ostalima, ali i na svoj račun

Smijeh osigurava odličnu dozu endorfina, a također je i sjajno oruđe za smanjivanje napetosti. Otkriva zaigranu stranu osobe što je dobar način za međusobno povezivanje. Ljudi koji sami sebe uzimanju preozbiljno na humor gledaju kao na pokušaja napada na sebe, a na to mogu ili eksplozivno reagirati, ili se povući u sebe – ni jedno od toga dvoje nije dobro i ne vodi rješavanju konflikata.

2. Timski je igrač – nije niti mučenik, niti diktator

Suradnja u braku je neophodna i zahtijeva zajednički trud pri kojemu oba partnera razumiju i pristaju na svoje uloge u svako doba. Ni jedan od partnera ne osjeća se iskorišteno ili podcijenjeno. Također, svaki je partner spreman pomoći onom drugome oko brige o djeci, plaćanja računa i općenito kućanstva.

3. Ima život sa, ali i bez svojeg partnera

Uravnotežen život s posebnom usredotočenošću na brak i na sebe samoga jako je važan. Možemo biti dobro partneri samo ako smo sami ispunjeni. Što ako vaš partner voli čitanje ili sport? U emotivno sigurnom braku, svaki od partnera može slijediti svoje interese bez straha da će ugroziti vezu. Također, mora voditi računa i o interesima onog drugog.

4. Može mu/joj se vjerovati na riječ

Partner vaše kćeri odvede djecu u kino, iako je na TV odlična utakmica. Supruga vašeg sina obeća da će ostaviti kreditnu karticu kod kuće i to doista i učini. Parovi se moraju moći osloniti jedan na drugog i znati da će ovaj drugi ispoštovati dogovor i biti posve otvoren u onome što kaže i radi. Ako to povjerenje iznevjeri, narušit će stabilnost braka.

5. Razumije važnost otvorene i iskrene komunikacije

Ne nauče svakoga roditelji kako da se ponaša u konfliktinim situacijama, kako da pažljivo sluša i pokaže suosjećanje. No partner koji ima ta umijeća – ili ih je voljan naučiti – po svoj je prilici pobjednik. Loša komunikacija, u kombinaciji s agresivnošću, kritiziranjem i nabacivanjem kamenjem može značiti kraj braka. Naposlijetku, ako par ne može međusobno razgovarati, kako će proći kroz izazove koji su nesumnjivo pred njima.

6. Istinski podržava snove i ciljeve svog bračnog partnera

On podržava njezino nastojanje da se dalje školuje, iako će to značiti da će morati više uskočiti oko brige o djeci. Ona ga podržava u njegovom nastojanju da zatvori sljedeći pslovni dogovor i ne prigovara mu kad se vrati kasno kući s posla. Drugim riječima, pravi partneri se podržavaju ne samo riječima, nego i djelima.

7. Ne predaje se lako

Kad nastupe teška vremena, partner se ne predaje lako. Pravi partner vidi potencijal u vezi kao u nečemu za što se vrijedi boriti. Partner koji prijeti da će otići svaki put kad nastupe neki problemi nije ništa drugo nego emotivni ucjenjivač čije su komunikacijske vještne vrlo ograničene.

8. Partner je istovremeno i drug, ne samo supružnik

Fizička privlačnost može rasplamsati žar, velika plaća također je plus, no na kraju dana čvrsti brakovi temelje se na prijateljstvu. On je njoj baš ok, i ona je njemu baš ok. Supružnicima mora biti zabavno kad su zajedno i moraju se međusobno poštovati.

 

Prema istraživanju “Moja snaha i ja” kojega je proveo portal MojeVrijeme.hr, samo 6% ispitanih svekrva misli da njihova snaha nije dobra supruga, dok ih 14% misli da je njihov sin „ipak mogao i bolje proći“ što se odabira životne družice tiče.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.