Prati nas

Vijesti

Za preduge liste čekanja krivi – pacijenti

Iako se na oftalmološki pregled u zagrebačkom KBC-u čeka i po šest mjeseci, proteklu srijedu čak 30 posto pacijenta nije došlo na redovni zakazani pregled kod oftalmologa.

Objavljeno

|

Zašto se ne smanjuju liste čekanja?
KB Dubrava (foto: S. Bogdanic)

Oko 30 posto pacijenata ne odaziva se na dodatne termine programa skraćivanja bolničkih listi čekanja, a prosječno isto toliko pacijenta ne odaziva se niti odjavljuje redovne termine u kojima su naručeni, doznaje Hina od Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Iako se na oftalmološki pregled u zagrebačkom KBC-u čeka i po šest mjeseci, proteklu srijedu čak 30 posto pacijenta nije došlo na redovni zakazani pregled kod oftalmologa. Isto toliko ih se nije pojavilo ni poslijepodne u dodatnim terminima koje je Ministarstvo zdravlja otvorilo kako bi smanjilo liste čekanja. Osim toga, termini nisu otkazani iako su pacijenti s liste čekanja potvrdili da će doći nakon što su obaviješteni o novim terminima.

Dogovorene termine jednostavno se može otkazati telefonski ili preko internetskih stranica HZZO-a, pa takvi pokazatelji govore da su za dugačke liste čekanja dijelom odgovorni i sami pacijenti, kažu u KoHOM-u. Također upozoravaju da se pojedini pacijenti, temeljem uputnice izdane od obiteljskog liječnika, naručuju u četiri bolnice na četiri različita termina za magnetsku rezonanciju i time oduzimaju mjesto drugima.

Obiteljski liječnici, okupljeni u KoHOM-u, kažu da više od godinu dana upozoravaju zdravstvenu administraciju na taj problem, no ništa se nije poduzelo na rješavanju pitanja neodgovornog ponašanja nekih pacijenata.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.