Prati nas

Zdravlje

Je li zelena magma čudotvoran lijek?

Za zelenu magmu prodavači navode niz fantastičnih medicinskih tvrdnji – da djeluje protuupalno, protubakterijski, osnažuje organizam, poboljšava koncentraciju, čisti organizam od otrova.

Objavljeno

|

Gdje kupiti zelenu magmu? Pomaže li zelena magma?
foto: BigStock

Zelena magma je proizvod od dehidriranog soka mladog lišća ječma. Za zelenu magmu prodavači navode niz fantastičnih medicinskih tvrdnji – da djeluje protuupalno, protubakterijski, osnažuje organizam, poboljšava koncentraciju, čisti organizam od otrova (ne piše kojih otrova!), detoksiciraosobe koje puše, uklanja teške metale koji se „mogu nakupljati u jetri“, aktivno liječi alergije, krvne bolesti, reumatske poremećaje, upalne procese u tijelu, neutralizira kiselost tijela, povoljno djeluje na stres, poboljšava kvalitetu kose i noktiju, uljepšava kožu, sportašima navodno pomaže u ostvarivanju boljih rezultata i bržem oporavku od napornih treninga. Navodno ubrzava i metabolizam. No to nije sve, navodi se da pomaže i kod niza bolesti (koje već nisu povezane), a koje nemaju zajedničke mehanizme nastanka. Ukratko, medicinskim tvrdnjama koje se vežu za zelenu magmu nema kraja, piše znanstveno-liječnički tim portala Dokazi u medicini.

Što kaže znanstvena literatura?

Pretraživanjem više baza znanstvene literature s kliničkim pokusima provedenim na ljudima pronađene su svega tri vrlo malene studije o djelovanju pripravaka od lišća ječma.

Yu i suradnici 2002. su objavili studiju u koju je bilo uključeno 36 bolesnika s dijabetesom tipa 2. Jedna skupina uzimala je vitamine C i vitamin E, a druga skupina uzimala je ekstrakt lišća ječma i vitamine C i vitamin E. Autori zaključuju da „suplementacija ekstraktom lišća ječma može smanjiti količinu kisikovih slobodnih radikala“. Međutim, autori nisu ispitali sam ekstrakt lišća ječma nego njegovu kombinaciju s vitaminima C i E. Osim što je uključila iznimno malen broj ispitanika, ova je studija imala metodološke propuste zbog kojih ti rezultati ne mogu biti razmotreni kao pouzdani.

Liu je 2002. objavio studiju u kojoj je istražio može li ekstrakt lista ječma utjecati na oksidaciju lipoproteina visoke gustoće (LDL kolesterol) na 40 zdravih mladića koje je podijelio u četiri skupine. Međutim, niti jedna skupina nije uzimala sam ekstrakt lišća ječma nego je jedna skupina, uz uobičajenu prehranu, dobivala sojino ulje, druga maslinovo ulje, treća kombinaciju sojinog ulja i ekstrakta lišća ječma, a četvrta kombinaciju maslinovog ulja i ekstrakta lišća ječma. Tom hranom ispitanici su hranjeni 4 tjedna. Rezultati navode da se razina smanjila razina kolesterola i oksidacija LDL-a u skupinama koje su primale ekstrakt ječma. Međutim, isto kao i u prvoj prikazanoj studiji, ispitanici nisu uzimali samo ekstrakt ječma nego i druge pripravke koji su mogli djelovati na te promjene, i studija je uključila vrlo malo ispitanika u svakoj skupini, s lošom metodologijom.

U trećoj pronađenoj studiji bilo je uključeno 30 ispitanika s dijabetesom tipa 2. Podijeljeni su u tri skupine – jedna je primala placebo, druga ekstrakt lista ječma, a treća ekstrakt lista ječma i hranu obogaćenu maslinovim uljem. Studija je trajala tri tjedna. U skupini koja je primala placebo ili ekstrakt lista ječma nisu zamijećene promjene sastava LDL čestica. Ova je studija također bila malena i imala niz metodoloških nedostataka, kao i prethodne dvije.

 Zaključak

O učinku zelene magme (ekstrakta lista ječma) na zdravlje i bolest nađene su svega tri vrlo malene kliničke studije na ljudima i sve istražuju lipoproteine (kolesterol) u krvi čovjeka. Te su studije bile malene i loše kvalitete. Samo u jednoj od te tri studije nađena je skupina ispitanika koja je primala samo ekstrakt lista ječma, a u svim drugim studijama taj su ekstrakt ispitanici dobivali u kombinaciji s drugim proizvodima. Dvije studije provedene na ispitanicima s dijabetesom tipa 2 imaju suprotstavljene rezultate. Zaključno, nisu pronađeni dokazi u kliničkim pokusima na ljudima koji bi pokazali da se u ovom trenutku zelena magma/ekstrakt lista ječma mogu reklamirati s tim beskrajnim nizom medicinskih tvrdnji koji se uz taj proizvod vežu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.