Prati nas

Mozaik

Melihina priča: Pod granatama postala sarajevska Sophia Loren

U trenutku dok je prolazila pored zaklona sa vrećama pijeska, zapucalo je. No, ona je nastavila hodati. Engleski fotograf Tom Stoddart bio je samo nekoliko metara od nje, u zaklonu i snimio ju je.

Objavljeno

|

Meliha Varešanović
foto: Tom Stoddart

Fotografija žene koja odjevena kao na modnoj pisti šeta pored vojnika i vreća punih pijeska, u sarajevskom naselju Dobrinja, prije 21 godinu obišla je svijet. Meliha Varešanović (59), nazvana  srajevska Sophia Loren,  se tako slučajno našla na listi popularnog magazina „Life“, a njen izgled ovjekovječio je britanski fotograf Tom Stodart. Radio Slobodna Europa objavio je video intervju s Melihom koja nije ni znala da je fotografija s njenim likom postala svjetski poznata.

U trenutku dok je prolazila pored zaklona sa vrećama pijeska, zapucalo je. No, ona je nastavila hodati. Kasnije će saznati da je engleski fotograf Tom Stoddart bio samo nekoliko metara od nje, u zaklonu i da ju je snimio. Stoddart je kasnije, kada je fotografija na kojoj je Meliha Varešanović postala popularna, kazao kako se zapravo uplašio pucnjave i legao u zaklon sa vrećama pijeska.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.