Prati nas

Vijesti

Najstarija vulkanizerka na svijetu ima 71 godinu

Odlučila je, kaže, ne zatvarati radnju dok se on ne vrati iz vojske. I danas, iako sin vodi posao, prva ustaje i otvara vrata radionice. O mirovini ne razmišlja, iako je pola svoga života provela radeći u vulkanizerskoj radnji.

Objavljeno

|

Stara baka mijenja gume
foto: screenshot, Al Jazeera

Iako je muški posao preuzela iz ‘potrebe’, ne želi ga napustiti – Vesile Akin već 35 godina radi kao vulkanizerka, javila je Al Jazeera. Naime, ova 71-godišnjakinja iz turskog Sandiklija, odavno ruši stereotipe o podjeli na muške i ženske poslove. Iako je muški posao preuzela iz “potrebe”, ni danas ga ne želi napustiti.

“Žene trebaju biti doktori, trebaju biti sutkinje, trebaju biti tužiteljice, a ja sam rekla – neka jedna bude i vulkanizerka”, priča ova baka koje je preuzela posao od sina kada je on otišao na služenje vojnog roka. Odlučila je, kaže, ne zatvarati radnju dok se on ne vrati iz vojske. I danas, iako sin vodi posao, prva ustaje i otvara vrata radionice.

“Ona je ta koja otvara radnju i u poslu koji radi ona nam je svima primjer”, kaza je njen sin Ali Akin. Promjena guma njena je specijalnost, ali radi i mnoge druge poslove. Prije se bavila tkanjem tepiha kako bi pomogla obitelji.  “Žene neka se obrazuju, neka rade. Kada radi dvoje u kući, puno je lakše. Puno pozdravljam sve žene i moja poruka im je da se obrazuju i steknu neko zanimanje. Imamo i mi mozak, a ne samo muškarci”, poručuje Vesile Akin.

O mirovini ne razmišlja, iako je pola svoga života provela radeći u vulkanizerskoj radnji. I nastavit će, dok je zdravlje služi, kaže, spremno čekajući nove mušterije.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.