Prati nas

Kuhinja

Prhke kiflice od mrkve

Kako se od jednostavnih namirnica mogu dobiti fine stvari potvrđuje i ovaj recept koji zapisan stoji u jednoj staroj bilježnici još od mojih srednjoškolskih dana, nekih desetak godina kada smo sakupljali i razmjenjivali razne recepte.

Objavljeno

|

Što mogu kuhati od mrkve?
foto: BigStock

“Kako se od jednostavnih namirnica mogu dobiti fine stvari potvrđuje i ovaj recept koji zapisan stoji u jednoj staroj bilježnici još od mojih srednjoškolskih dana, nekih desetak godina kada smo sakupljali i razmjenjivali razne recepte”, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com. Što sve trebate za ove jednostavne slastice i kako ih napraviti, pročitajte u donjem receptu.

Sastojci

250 g mrkve
200 g hladnog maslaca
100 g šećera
prstohvat soli
½ paketića praška za pecivo
oko 500 g glatkog pšeničnog brašna

Kako napraviti kolače od mrkve?

foto: Kuzinavanje.com

Priprema

Mrkvu očistiti, oprati i sitno naribati. U posudi za miješanje prstima u brašno utrljati maslac, šećer, sol dok se ne dobija smjesa nalik krušnim mrvicama. Dodati prašak za pecivo i mrkvu te sve zamijesiti u glatko tijesto. Podijeliti tijesto na dva dijela, svaki zamotati u plastičnu foliju i ostaviti u hladnjaku da miruje oko 30 – 45 minuta. U međuvremenu pećnicu zagrijati na 150 do maksimalno 175°C (sve zavisi o jačini pojedine pećnice – prilagoditi sebi). Odmoreno tijesto razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini na krug debljine oko 5 mm, narezati na 8 dijelova. Na svaki dio svatiti malo marmelade po želji i savijati u kiflice. Peći  oko 30 minuta (po potrebi i produžiti vrijeme pečenja). Servirati tople ili hladne posute šećerom u prahu.

Napomena

Tijesto je malo mekše od običnog prhkog tijesta pa ga je prilikom valjanja potrebno malo više pobrašniti i lagano valjati.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.