Prati nas

Zdravlje

Zelena kava je prevara koju je lansirao dr. Oz

Zbog tvrdnji da pomaže u mršavljenju promotor ekstrakta zelene kave, koji je proizvod promovirao u emisiji dr. Oza, osuđen je da osobama koje su gledale tu emisiju i kupile preparat temeljem preporuke treba vratiti 9 milijuna dolara.

Objavljeno

|

Pomaže li zelena kava u mršavljenju?
foto: BigStock

Zelena kava je kava čija zrnca nisu pržena. Proces prženja kave smanjuje količinu spoja koji se naziva klorogena kiselina. Stoga zelena kava ima višu razinu klorogene kiseline u usporedbi s uobičajenom, prženom kavom. Smatra se kako klorogena kiselina u zelenoj kavi ima niz povoljnih učinaka na zdravlje te da blagotvorno djeluje na srčane bolesti, dijabetes, pretilost i brojne druge poremećaje zdravlja, piše znanstveno-liječnički tim portala Dokazi u medicini.

Zelena kava postala je planetarno popularna kad je slavni dr. Oz u svojoj televizijskoj emisiji izjavio da „zelena kava brzo topi mast“ i njegovih tvrdnji da uz preparate od zelene kave nije potrebno ni vježbati ni biti na dijeti da bi se smršavilo. U međuvremenu je zbog tih tvrdnji promotor ekstrakta zelene kave, koji je proizvod promovirao u emisiji dr. Oza osuđen da osobama koje su gledale tu emisiju i kupile preparat temeljem preporuke treba vratiti 9 milijuna dolara.

Govoreći o vjerodostojnosti savjeta dr. Oza, u prosincu 2014. je u časopisu British Medical Journal objavljena analiza dokaza za medicinske tvrdnje koje je dr. Oz iznio tijekom jedne sezone svoje televizijske emisije te je utvrđeno da postoje dokazi koji podupiru 46% njegovih tvrdnji, suprotni dokazi za 15% tvrdnji, a nikakvi dokazi koji bi poduprijeli 39% medicinskih tvrdnji izgovorenih tijekom analiziranih emisija. Dakle, emisija dr. Oza nije vjerodostojan izvor utemeljenih medicinskih tvrdnji. No, kakvi su dokazi iz kliničkih pokusa na ljudima o učinkovitosti ekstrakta zelene kave za mršavljenje?

Loše studije i povlačenje objavljenih radova

Onakpoya i suradnici objavili su 2011. godine sustavni pregled o učinku ekstrakta zelene kave na mršavljenje. Analizirali su ukupno tri klinička pokusa provedena na ljudima. Za svaki od tih pokusa naveli su visok rizik od pristranosti. Zbirna statistička analiza tih studija pokazala je da ekstrakt zelene kave, u usporedbi s placebom, omogućuje mršavljenje od 2,47 kg. Veličina efekta bila je umjerena, a uočene su opsežne razlike u pronađenim studijama. Autori zaključuju da su ti rezultati obećavajući, ali da su studije bile loše provedene te da je potrebno provesti više istraživanja na tu temu kako bi se propisno procijenila učinkovitost ekstrakta zelene kave za mršavljenje. U sve tri studije bila su uključena ukupno 142 ispitanika, što znači da je u svakoj skupini (a randomizirani kontrolirani pokus mora imati najmanje dvije skupine ispitanika) sudjelovalo prosječno 24 ispitanika. To je premalen broj ispitanika za donošenje ikakvih suvislih zaključaka o učinku na zdravlje čovjeka. Ispitanici su praćeni 4-12 tjedana, što je prekratko vrijeme za procjenu učinka preparata na mršavljenje.

Nakon tog sustavnog pregleda objavljena je 2012. sljedeća studija koju potpisuju autori Vinson i suradnici, a koja opisuje da je uključeno 16 ispitanika, da je trajala 22 tjedna i da je utvrđena značajna korist od ekstrakta zelene kave za mršavljenje. Međutim, ta je studija 2014. godine povučena, i to od samih autora. U obavijesti o povlačenju (retrakciji) rada navodi se da dva autora povlače rad – Joe Vinson i Bryan Burnham – jer „sponzor studije ne može potvrditi vjerodostojnost podataka“. Upravo je ta studija citirana u televizijskoj emisiji dr. Oza kao „dokaz iz istraživanja“ da je ekstrakt zelene kave čudesni preparat koji navodno topi mast kod svih, bez obzira na tip tijela.

Američka federalna trgovinska komisija (engl. Federal Trade Comission – FTC) donijela je zaključak da se radi o studiji koja je toliko „beznadežno loše napravljena“ da se iz nje ne mogu izvući pouzdani zaključci. FTC je utvrdila da je proizvođač ekstrakta zelene kave Applied Food Sciences Inc. platio istraživačima u Indiji da provedu klinički pokus na pretilim osobama kako bi istražili da li preparat “Green Coffee Antioxidant” smanjuje količinu masti u tijelu i tjelesnu težinu. FTC je optužila tog proizvođača da je glavni istraživač u nekoliko navrata mijenjao pokazatelje težine i ostale ključne rezultate ispitanika, kao i promijenio trajanje istraživanja te krivo naveo koji su ispitanici uzimali placebo tijekom studije. Nakon što glavni istraživač nije uspio objaviti radove, angažirao je dva istraživača, imenom Joe Vinson i Bryan Burnham sa sveučilišta University of Scranton da ponovno napišu rezultate istraživanja. Iako su primili suprotstavljene podatke, Vinson i Burham nikad nisu provjerili izvornost podataka, prema navodima FTC-a. Usprkos nizu nedostataka studije, tvrtka Applied Food Sciences je koristila lažnu tvrdu da njihov ekstrakt zelene kave omogućuje mršavljenje od 8,04 kg tijekom 22 tjedna, gubitak tjelesne težine od 10,5% i 16% tjelesne masti, bez ikakve dijete ili tjelovježbe.

U emisiji dr. Oza navodilo se da ekstrakt zelene kave omogućuje mršavljenje bez dijete i tjelovježbe, iako su ispitanici u toj zlosretnoj studiji dobili naputak da smanje unos hrane i da vježbaju. Nakon skandala i povlačenja studije, na mrežnoj stranici dr. Oza pojavila se sljedeća obavijest:

„U prošlim smo sezonama predstavili ekstrakt zelen kave kao potencijalno koristan pripravak za gubitak tjelesne težine. Nedavno su autori znanstvenog rada povukli članak na kojem se naše prikazivanje pripravka djelomično temeljilo. iako se takve stvari ponekad događaju u znanstvenim istraživanjima, do upućuje da su potrebna daljnja istraživanja da bi se utvrdili ikakvi potencijalni blagotvorni učinci ekstrakta zelene kave“.

Nakon optužbi, FTC se nagodio s tvrtkom Applied Food Sciences, koja je pristala platiti 3,5 milijuna dolara kazne i u sklopu nagodbe je tvrtka obavezna obavijestiti kupce da nije bilo znanstvenog temelja za tvrdnje o učinku ekstrakta zelene kave na mršavljenje.

Zaključak

Ukratko, nisu nađeni uvjerljivi dokazi da ekstrakt zelene kave može biti učinkovit za mršavljenje. Nađeni su loši dokazi iz malih studija da ekstrakt zelene kave može doprinijeti mršavljenju, taj učinak je bio vrlo malen i trebalo bi ga provjeriti u propisnim studijama. Nađeni su i dokazi o lošoj znanosti i velikim propustima u provedbi i opisivanju rezultata znanstvenih istraživanja na tu temu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.