Prati nas

Mozaik

Ekološki pogrebi su sve popularniji

Pogrebi i sve što ima veze s njima su postali potpuno biološki ‘razgradljiv’. Taj ekološki trend je i dobra poslovna ideja. Poduzetni pogrebnici reagirali su na nove zahtjeve tržišta.

Objavljeno

|

Poduzetni pogrebnici reagirali su i na trend da i pogreb bude u skladu s ekološkim načelima. Pogrebi i sve što ima veze s njima su postali potpuno biološki ‘razgradljiv’. Taj ekološki trend je i dobra poslovna ideja, javlja Deutsche Welle.

Podvodna urna

Tko želi pogreb na moru, može izabrati i ovakvu urnu. Izrađena je od papira, a oni koji tuguju za pokojnim članovima obitelji mogu i sami ukrasiti i obojati urnu ili umetnuti oproštajne poruke u prorez na poklopcu.

eko-pogreb-more

 

U platnu

Već tisućljećima se ljudi pokapa umotane u platno. Sad se taj običaj polako vraća i na Zapad. Ali tko misli da će s malo platna onda proći jeftinije nego sa drvenim lijesom, taj se grdno vara: ‘pravo’ platno lako može koštati i gotovo tisuću dolara.

eko-pogreb-platno

 

Zamotani u novine?

Ovi lijesovi izrađeni su od recikliranog papira pod paskom dizajnera. Ako se nekome i to učini previše skromnim, lijes može biti i pozlaćen. Na kraju krajeva, umire se samo jednom. Pokop po mjeri novinara?

eko-pogreb-papir

 

Lako se nosi i podnosi

Prednost tog papirnatog lijesa: on je veoma lagan. Brzo se razgrađuje i ljubitelji okoliša će to sigurno cijeniti. Povrh toga, na ovom groblju na jugu Engleske je i nadgrobni natpis ekološki.

eko-pogreb-papir2

 

Egipatska urna od papira

Isti proizvođač nudi i urne od starog papira. Dizajnerica Hazel Selina kaže da ovo djelo oslikava njenu fascinaciju pogrebnim običajima starih Egipćana. No, jesu li stari Egipćani doista čitali novine?

eko-pogreb-zir

 

Urna i sadnica

Ima dizajnera koji su otišli još korak dalje: ova urna istovremeno sadrži i humus i sjemenje za drvo. Keramički poklopac urne pukne kada sjemenje počne postajati biljka…

eko-pogreb-sadnica

 

Od čovjeka postade drvo

Jedan talijanski dizajner je zamislio da se pokojnik smjesti u ovaj lijes kao embrio u majčinoj utrobi, a onda će to tijelo dati hranu za rast stabla koje će iz njega izrasti. Doduše, Italija nije jedina zemlja koja još uvijek zabranjuje takve ‘eksperimente’ s pokojnicima pa je i ovo rješenje još uvijek samo umjetnička vizija.

eko-pogreb-jaje

 

Opleten pod zemlju

Tko ipak ne može posve odustati od lijesa, može izabrati ovaj lijes od ispletenog pruća. I stjenke i tanko, kemijski neobrađeno pamučno platno unutar lijesa su potpuno biološki razgradivi. A pruće lako ponovno naraste, tako da pokojnik i u vječnosti može imati mirnu savjest kako je učinio sve u duhu zaštite prirode.

eko-pogreb-siblje

/autorica: Ruth Krause, Deutsche Welle/

 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.