Prati nas

Zdravlje

Ekstrakt sjemenki grejpa – panaceja ili laž?

Kažu da djeluje na čak 800 vrsta virusa i bakterija te 100 vrsta gljivica, a da nije nimalo štetan na organizam. Postoje navodi kako djeluje na parazite te da, bez nuspojava, liječi i alergije.

Objavljeno

|

Gdje kupiti Citrofit?
foto: BigStock

Ekstrakt sjemenki grejpa (lat. Citrus paradisi) veže se uz niz medicinskih tvrdnji: navodno djeluje na čak 800 vrsta virusa i bakterija te 100 vrsta gljivica, a da nije nimalo štetan na organizam. Postoje navodi kako djeluje na parazite te da, bez nuspojava, liječi i alergije. Navodno prirodno pomaže u jačanju imuniteta i pri tome se konkretno ne navodi što bi to trebalo značiti,  upozorava liječničko-znanstveni tim portala Dokazi u medicini.

No to nije sve! Neki će ustvrditi da ekstrakt sjemenki grejpa, koji se može na tržištu kupiti pod imenom Citrofit, djeluje i na povišeni kolesterol,  na probleme s krvnim tlakom, čir želuca i dvanaesnika, gastritis i probavne infekcije, rane u ustima, loš zadah, plak na zubima, akne, rane nakon brijanja, prhut, ujede krpelja i pijavica. Ukratko, medicinske tvrdnje koje se vezuju uz taj preparat brojne su i odnose se na različite bolesti i mikroorganizme koji nemaju isti mehanizam djelovanja pa bi bilo naprosto fantastično da postoji jedan takav preparat koji lako rješava sve te različite medicinske probleme. Uz sve to, spominje se da postoji niz istraživanja koji potvrđuju sve te tvrdnje.

Pa gdje su dokazi?

Pretraživanjem literature nisu pronađeni klinički pokusi u kojima je istražen preparat od ekstrakta sjemenki grejpa, niti za jedno od spomenutih medicinskih stanja, niti za išta vezano za zdravlje ili bolest čovjeka.

Zaključak

Zbog manjka randomiziranih kontroliranih pokusa o učinku ekstrakta grejpa na zdravlje ili bolest čovjeka medicinske tvrdnje koje se vezuju uz taj preprat mogu se smatrati neutemeljenim teorijama. A osobe ili tvrtke koje ih prodaju ne bi se trebale smatrati pouzdanim izvorima informacija o zdravlju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.