Prati nas

Vijesti

HZMO preveo invalidske mirovine na starosne

Korisnicima, na koje se prevođenje odnosi, donesena su rješenja o prevođenju, a starosna mirovina određena je u istoj svoti kao i invalidska mirovina koju su do sada primali.

Objavljeno

|

Prevođenje mirovina invalidske u starosnu
foto: BigStock

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je prema odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju (Narodne novine, broj 157/2013 i 151/2014) po službenoj dužnosti, proveo postupak prevođenja invalidskih mirovina na starosne mirovine. Postupkom prevođenja obuhvaćene su invalidske mirovine priznate na temelju potpunog gubitka radne sposobnosti zbog bolesti, odnosno na temelju opće nesposobnosti za rad zbog bolesti, a prevođenje je obavljeno s danom 1. siječnja 2015.

Korisnicima, na koje se prevođenje odnosi, donesena su rješenja o prevođenju, a starosna mirovina određena je u istoj svoti kao i invalidska mirovina koju su do sada primali.
Napominjemo da će se korisnicima i nadalje isplaćivati, u istoj svoti, mirovina kao i sva ostala mirovinska primanja (zaštitni dodatak, naknada za tjelesno oštećenje i doplatak za pomoć i njegu) ako su ih i do sada ostvarivali uz mirovinu. Posebno naglašavamo da postojeća rješenja o utvrđenom tjelesnom oštećenju (invaliditetu) ostaju nepromijenjena, stoji u priopćenju HZMO-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.