Prati nas

Kuhinja

Mali prhki krešenti

Maleni i prhki s filom od čokolade, oduševili su sve koji su ih probali. Tijesto puno arome limuna i ruma isprva me iznenadilo svojom teksturom.

Objavljeno

|

Kako se rade kolači od čokolade?
foto: Kuzinavanje.com

Ovi jednostavni i stari keksići oduševili su me odmah kad sam vidio recept, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com. Kako sam “slab” na stare, jednostavne i provjerene recepte odlučio sam ih odmah isprobati. Maleni i prhki s filom od čokolade, oduševili su  sve koji su ih probali. Tijesto puno arome limuna i ruma isprva me iznenadilo svojom teksturom, bilo je to jako mekano, ali kao i svako drugo tijesto, i ovo se mora odmoriti u hladnjaku bar 1 sat prije izrade kolačića da se sa njime može lakše raditi. Iskreno, moje tijesto je u hladnjaku provelo cijelu noć. Za ovako fine slastice koristim i finu čokoladu. To je čokolada sa 72% kakaa koja se sasvim lijepo uklopila sa okusom tijesta koje za moj ukus i nije previše slatko, a to mi i odgovara.

Sastojci za tijesto

350 g glatkog pšeničnog brašna
200 g maslaca
150 g šećera
1 jaje
2 žumanjka
naribana korica 1 limuna
prstohvat soli
2 vanilin šećera
2 žlice ruma

Dodatak

150 g mljevenih badema ili oraha
2 bjelanjka

Fila

100 g čokolade za kuhanje
40 g maslaca

Priprema:

Miješati maslac, šećer, vanilin šećer, jaje, žumanjke i koricu limuna. Dodati im brašno i rum. Zamijesiti tijesto i ostaviti ga u hladnjaku barem 1 sat. Od tijesta oblikovati kuglice veličine trešnje i umakati ih u bjelanjke, a zatim ih uvaljati u mljevene bademe ili orahe. Slagati ih u lim obložen papirom za pečenje i peći na 180°C oko 20 minuta. U međuvremenu na pari otopiti čokoladu s maslacem, pustiti da se malo ohladi. Ohlađenu čokoladu malom žličicom stavljati na polovicu kolačića, poklopiti drugom polovicom i pustiti da se čokolada stisne.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.