Prati nas

Zdravlje

Tango pomaže oboljelima od Parkinsona

Tango značajno pomaže u poboljšanju ravnoteže i funkcionalne mobilnosti, a čini se i kako ohrabruje pacijente da nastave sa svojom uobičajenom terapijom. Također su otkriveni i izvjesni pomaci nabolje u kognitivnim funkcijama i smanjenju osjećaja iscrpljenosti.

Objavljeno

|

Gdje naučiti argentinski tango?
foto: BigStock

Plesanje argentinskog tanga može imati blagotvoran učinak na ljude s određenim stupnjem razvoja Parkinsonove bolesti, ustanovila je nova studija neurološkog instituta iz Montreala, The Neuro, McGill University and Reasearch Institute. Istraživanje je pratilo motoričke sposobnosti pacijenata koji su pohađali 12-dnevni tečaj tanga, kao i utjecaj plesa na nemotoričke simptome, prenosi portal Third Age.

U priopćenju iz instituta kaže se da je studija analizirala imaju li društvene i tjelesne aktivnosti povezane s glazbom, poput tanga, terapeutsku vrijednost za pacijente s Parkinsonovom bolešću koji pate od motoričkih disfunkcija poput tremora, ukočenosti i problema s hodom, kao i nemotoričkih problema poput  depresije, iscrpljenosti i kognitivne degeneracije. Četrdeset muškaraca i žena s idiopatskom Parkinsonovom bolešću sudjelovalo je u studiji koja je uključivala plesni tečaj s dvoje profesionalnih plesača.

Doktorica Silvia Rios Romenets, voditeljica ovog istraživanja koja se i inače bavi Parkinsonovom bolešću i plesnom terapijom, kaže: ‘Postoje brojni dokazi da uobičajena tjelesna aktivnost pridonosi smanjenju rizika od Parkinsonove bolesti, čak i određeno usporavanje u razviju tog stanja.’

Istraživanje je pokazalo da tango značajno pomaže u poboljšanju ravnoteže i funkcionalne mobilnosti, a čini se i kako ohrabruje pacijente da nastave sa svojom uobičajenom terapijom. Također su otkriveni i izvjesni pomaci nabolje u kognitivnim funkcijama i smanjenju osjećaja iscrpljenosti. Međutim, nije uočeno značajnije poboljšanje u cjelokupnim motoričkim sposobnostima.

Argentinski tango mogao bi biti posebno koristan u poboljšanju ravnoteže i funkcionalne mobilnosti zato što uključuje ritmičko koračanje naprijed i nazad. To može biti posebno korisno kod problema s hodom i ukočenosti te prevencije padova. Osim toga, tango zahtijeva i radnu memoriju, kontrolu pažnje i multitasking prilikom uključivanja novih plesnih elemenata u one prije naučene kako bi se ostalo u pravom ritmu s glazbom i kretalo u skladu s ostalim plesačima na plesnom podiju.

Mnogi oboljeli od Parkinsonove bolesti drže uobičajenu terapiju odbojnom pa većina oboljelih ne odradi sve dnevne predviđene vježbe. Međutim, postoji veza između plesa i lučenja dopamina u mozgu što je ključno za uspostavu i održavanje poželjnog ponašanja. Kombiniranje glazbe i plesa poput tanga, može ojačati pristupačnost, motivaciju i užitak za tjelesnu aktivnost, isto kao i popraviti raspoloženje i potaknuti kogniciju. Također, društvena interakcija i podrška koja je uključena u tango ima pozitivan učinak na raspoloženje.

Kognicija je opći izraz za bilo koji proces pomoću koga neki organizmi stječu saznanja. Obuhvaća opažanje, prepoznavanje, predstavljanje, prosuđivanje i zaključivanje. U suvremenoj psihologiji, svi mentalni procesi se kvalificiraju u tri osnovne kategorije: kognicija (saznanje), emocija (osjećanje) i konacija (volja).

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.