Prati nas

Aktivno starenje

10 tehnoloških čuda za lakše starenje

Tehnologija je na velika vrata ušla u naše živote i omogućila nam dosad nezamislive stvari. U budućnosti se možemo nadati još snažnijem razvoju tehnologije koja će olakšati život starijoj populaciji.

Objavljeno

|

foto: BigStock

Tehnologija mijenja sve, uključujući način na koji starimo i kvalitetu naših poznih godina. Mobilni uređaji, nosivi gadgeti i tehnologije bazirane na internetu pomoći će starijim pojedincima da lakše stare, istovremeno pazeći svoje zdravlje i sigurnost. Portal Huffington Post donosi 10 stvari za koje očekujemo da ćemo ih uskoro imati priliku koristiti u našoj bliskoj tehnološkoj budućnosti.

1. Ulični znakovi koji govore

Noćna vožnja je pravi bauk za starije osobe. Naš vid slabi kako starimo i s vremenom dođemo do točke u kojoj više ne vjerujemo svojoj sposobnosti da se snađemo nakon zalaska sunca. GPS sistemi su nam dali nešto više samopouzdanja po tom pitanju, ali ono što bi stvarno bilo izvanredno su ulični znakovi koji nam govore preko našeg bluetootha kako im se približavamo.

2. Automobili koji voze sami

Znamo da je ova inovacija iza ugla, da se tako izrazimo. Bili bismo sretni da imamo aute koji mogu sami paralelno parkirati. Automobilska tehnologija radi na tome da nas sve učini sigurnijim vozačima, ali starijima donosi pomoć koja je još konkretnija: pomaže im da dulje ostanu na cesti. Sposobnost vožnje, mnogi vjeruju, je u srži neovisnosti. Automobili budućnosti će biti sposobni prepoznati nesigurnu vožnju ili vožnju u nesigurnim uvjetima te obavljati automatske ispravke u upravljanju kako bi se vozilo izvuklo iz potencijalne nesreće.

3. Doktor će vas pregledati odmah sada – na Skypeu

Kućni posjeti doktora preko video poziva su dosad bili privilegija onih koji žive u ruralnim područjima. Očekujte nastavak trenda telemedicine. Jednog dana ćemo govoriti: “Sjećaš li se onih dana kad smo morali ići u ambulantu da bi vidjeli doktora?“ baš kao što sada kažemo “Sjećaš li se onih dana kad su doktori dolazili u kućne posjete?”

4. Udaljeno nadgledanje pacijenata

Pacijenti već sada mogu provjeriti svoju razinu glukoze i poslati rezultate svojim doktorima. Očekujte povećanje broja mjernih uređaja na mjestu življenja kao što su vage i mjerači krvnog tlaka koji šalju očitanja direktno liječniku. U mnogim slučajevima, ovi uređaji otklanjaju potrebu odlaska kod doktora. Mnogi od rutinskih pregleda koje su doktori tradicionalno izvodili u svojim ambulantama se mijenjnaju. Ljekarne na nekim mjestima već nude jeftinije očitavanje krvnog tlaka i godišnje cjepljenje za gripu. Neodlazak kod doktora također znači da nema plaćanja participacije.

5. Medicinski kartoni na internetu

Bez obzira na brige vezane uz privatnost, velika je prednost imati sve svoje liječnike na istoj stranici. Rezultati testova se mogu dijeliti, mogu se organizirati online medicinske konferencije, i vi i vaši najbliži možete imati iste informacije pred sobom. Lakše je dobiti drugo mišljenje kad samo trebate kliknuti na „pošalji“ kako bi poslali svoje rezultate testa drugom doktoru preko sigurne veze. Specijalisti koji se nalaze u drugim gradovima ili zemljama mogu se konzultirati jedni s drugima. Ionako sada komuniciramo elektronički. Izvršavamo bankovne transakcije i obavljamo kupovinu preko interneta na dnevnoj bazi. Zašto ne koristiti tehnologiju kad su u pitanju medicinski kartoni. Što se tiče problema privatnosti, mora se priznati njegovo postojanje. Ali zapamtite: Nitko još nije umro od neprikladnog objavljivanja medicinskog kartona, dok su mnogi umrli jer ljudi nisu imali pristup informacijama iz njega.

6. Roboti kao davatelji skrbi

Japanski inženjer je razvio robota medvjedića pod imenom Robear. Izgleda slatko a njegova namjena je izvršavanje zadataka poput podizanja starije osobe iz kreveta i pomoći oko njihovog podizanja ili ulaska u kolica. Medvjedića je zamislio Toshiharu Mukai, koji od 2007. vodi istraživački tim za robotske senzorne sisteme u Riken-SRK kolaborativnom centru za istraživanje interaktivnih robota. Zdravstveni radnici obavljaju zadatak podizanja pacijenata otprilike 40 puta dnevno.

7. Svjetla, svjetla i još svjetla

Nemamo ništa protiv restorana koji nude romantičan ambijent sa svijećama, ali ne možemo pročitati njihove jelovnike. Gledajte kako se LED osvjetljenje pojavljuje i na najneočekivanijim mjestima – uključujući i vrh liste specijaliteta koje kuhar sprema večeras. Čak i postoji nosiva torbica od Ralph Laurena koja ima LED svjetla na unutarnjoj strani kako bi vam pomogla da unutra pronađete svoju olovku.

8. Sigurnosni monitori daleko napredniji od današnjih kamera za bebe

Senzori budućnosti će uključivati informacije poput životnog stila, navika i obrazaca ponašanja. Postojati će senzori koji će vas uzbunjivati ako vaša stara majka nije uključila televizor zadnja dva dana, dok vi, kao i senzori, znate da nikad ne propušta svoje omiljene emisije. A što kažete na dispenzer za tabletekoji vam šalje email ako mama propustila popiti lijek? Ili za senzor pokreta u kupaonici koji prijavljuje ako je tata pao i proslijeđuje informaciju hitnoj pomoći? Senzori pokreta nadziru brzinu i frekvenciju pokreta kroz kuću i daju skrbniku na znanje ako netko nije ustao iz kreveta. Senzori mogu i pratiti kada starije osobe otvaraju hladnjak kako bi se provjerilo jedu li. A senzori blizu pećnice znaju je li lonac maknut s vatre i je li vatra ostala uključena.

9. Domovi će stariti zajedno s nama

Kade u koje možete ušetati, podizači kolica za stepenice, niži ormari i utičnice u visini struka kako se stariji ne bi morali saginjati da napune svoje uređaje su jednostavne promjene u dizajnu domova koje će olakšati starenje stanarima. Ubacite malo pametne tehnologije sistema za upozorenja i mnoge brige starijih su riješene. Očekujte senzore koji podsjećaju da  trebate nešto napraviti u slučaju da ostavite vrata od garaže otvorenima ili glavna vrata otključana. Nalazači uređaja poput daljinskih upravljača, telefona ili ključeva od auta biti će standardni dio kućnog dizajna. Svjetla će se paliti čim uđete ili vaša stopala dodirnu pod kad ustanete da odete u wc usred noći. Uređaji će “razgovarati” jedni s drugima: vaš hladnjak će slati poruku vašem televizoru da vas obavijesti da ste ostavili njegova vrata otvorena.

10. Više aplikacija – za sve namjene

Postoje aplikacije koje vam mjere težinu, vježbanje, potrošnju kalorija, itd. Bit će više aplikacija koja pomažu da razumijete svoje tijelo, svoje bolesti, svoje operacije, svoje lijekove i njihove moguće nuspojave. My Recovery aplikacija, koju je dizajnirao kirurg, bi pomogla da se pacijenti pripreme za operaciju, da razumiju što mogu očekivati za vrijeme i nakon njihova posjeta bolnici i da ih vodi kroz bilo kakve ptrebne rehabilitacijske fizioterapeutske vježbe skrojene individualno prema njihovim potrebama. Onda je tu i Flowy, aplikacija koja koristi igre da pomogne ljudima da se nose s napadajima panike. Na pilot studiji ustanovljeno je da korisnici pokazuju značajan pad simptoma u usporedbi s kontrolnom grupom, piše Newsweek. Postojat će aplikacije s vježbama koje su individualno propisane od strane fizioterapeuta, koji će moći vidjeti da li su pacijenti odradili vježbe i slati podsjetnike ako ustanovi da nisu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.