Prati nas

Mozaik

Kako se humor razlikuje od naroda do naroda

Kod nas su najpopularniji vicevi o Muji i Hasi, plavušama i političarima. Naši stari smijali su se Bobiju i Rudiju, a sjećamo se i kad se zbog vica moglo završiti u zatvoru. Evo čemu se smiju u ostatku svijeta.

Objavljeno

|

Koji narod ima najbolji humor?
foto: BigStock

Ljudi se međusobno razlikuju po svojim običajima i navikama, ali i po stvarima koje su im smiješne. Portal mental_floss Donosim deset viceva iz cijeloga svijeta i pojašnjenje zašto su smiješni:

 

1. Kenija

Tvoja obitelj je tako glupa da dajete svojim kokošima da piju vruću vodu kako bi nesle kuhana jaja.

Zašto je smiješan: Mchongoano je vrsta vica koja se priča na Shengu, jeziku koji je potekao iz Nairobija. Mchongoano se koristi u verbalnim bitkama i može se usporediti sa “tvoja majka” vicevima u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

2. Egipat

Pitanje: Kako ćete zabaviti faraona kojem je dosadno?

Odgovor: Krenete s brodom punim mladih žena obučenih samo u ribarske mreže niz Nil i onda nagovorite faraona da ide loviti ribu.

Zašto je smiješan: Pa, ustvari i nije, ali neki izvori ga identificiraju kao jedan od najstarijih viceva na svijetu.

 

3. Urugvaj

Djevojka pita argentinca ima li upaljač. On se potapše po hlačama, prsima i stražnjim džepovima.

“Žao mi je,” kaže on. “Nemam upaljač, ali imam dobro građeno tijelo, zar ne?”

Zašto je smiješan: Među ostalim južnoameričkim narodima smatra se da Argentinski muškarci imaju preizraženu taštinu. A nitko ih više ne uživa podbadati od njihovih susjeda Urugvajaca.

 

4. Bugarska

Čovjek iz Gabrova mora popraviti svoja vrata, pa šalje svog sina susjedu da posudi sjekiricu. Sin se vraća praznih ruku; susjed je lagao i rekao da nema sjekiricu.

“Ne brini se zbog te škrtice,” kaže otac ogorčeno. “Donesi našu sjekiricu iz podruma.”

Zašto je smiješan: Grad Gabrovo je samoproglašeni međunarodni glavni grad komedije u kojem su stanovnici ozloglašeni zahvaljujući svojoj škrtosti.

 

5. Njemačka

Pitanje: Kako se Trabant može pretvoriti u sportski auto?

Odgovor: Tako da se stavi par tenisica u odjeljak za rukavice!

Zašto je smiješan: Trabant je bio najprodavaniji auto u bivšoj Istočnoj Njemačkoj. Auto je predmet sprdnje i simbol jeftinoće, velikim dijelom zbog njegovog slabašnog motora i plastične karoserije.

 

6. Libanon

Ministar poljoprivrede: Sine moj, Arak je čovjekov najgori neprijatelj.

Pijani sin: Oče, pa ti si uvijek propovijedao da trebamo voljeti svoje neprijatelje.

Ministar poljoprivrede: To je točno, sine moj, ali nikad nisam rekao da ih trebate gutati.

Zašto je smiješan: Arak je Libanonsko nacionalno piće, žestica koja sadrži preko 50% alkohola i destilira se iz grožđa i zelenih sjemenki anisa. Popijte dovoljno Araka i ovaj vic postaje urnebesno smiješan.

 

7. Kina

Igrač šaha koji je imao dosta visoko mišljenje o svojoj šahovskoj vještini jednom prilikom je izgubio tri partije za redom. Idućeg dana, prijatelj ga je pitao kako je završila igra.

“Nisam dobio prvu partiju,” odgovorio je šahist, “a moj protivnik nije izgubio drugu. Što se treće partije tiče, nudio sam mu remi, ali ga nije htio prihvatiti.”

Zašto je smiješan: Kao što bi mogli pretpostaviti, kineski vicevi su prilično prilično izravni, izbjegavaju političke kao i depresivne teme.

 

8. Burma

Čovjek iz Burme dolazi kod zubara u Indiji.

Zubar ga pita: “Zar nemate zubare u Burmi?”

“Imamo,” odgovori čovjek, “ali nemamo dozvolu za otvaranje usta.”

Zašto je smiješan: Do svog raspuštanja u 2011., vojna hunta koja je vladala Burmom u praksi je zabranila slobodu govora. Burmanski komičar Zarganar je proveo tri godine u zatvoru zbog pričanja viceva poput ovih.

 

9. Šri Lanka

Učitelj je rekao svojim učenicima da napišu sastavak na temu utakmice kriketa. Svi su prionuli na pisanje osim Udurawane.

On je samo napisao: “Zbog kiše nema utakmice!!!”

Zašto je smiješan: glavni lik viceva u Sri Lanci često je momak pomračena uma koji se zove Udurawana (nema veze sa selom istog imena).

 

10. Australija

Pitanje: Zašto Australci na zabavama vrše nuždu u grmlju?

Odgovor: Zato što u WC-u uvijek netko povraća.

Zašto je smiješno: Australci se ponosno šale na račun svojih navika ispijanja pića tako da se cijeli žanr viceva razvio oko riječi “chunder”— što u australskom slengu znači povraćanje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.