Prati nas

Vijesti

HSU: Ostavite prijevremene umirovljenike na miru

Molimo Europsku komisiju, ali i naše medije da ostave umirovljenike s prijevremenim mirovinama na miru, da ih ne smatraju krivcima za tešku socioekonomsku situaciju u državi.

Objavljeno

|

Jesu li umirovljenici teret?
foto: BigStock

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) održala je konferenciju za novinare na temu HSU protiv stvaranja atmosfere da su umirovljenici krivi za sve, javlja HRT. Poručili su Europskoj komisiji i medijima – ostavite umirovljenike s prijevremenim mirovinama na miru i ne smatrajte ih krivcima za tešku socioekonomsku situaciju u zemlji. Silvano Hrelja upozorava kako je riječ o ljudima koji su u prijevremenu mirovinu išli s prosječno 36 godina staža, a sada žive s mirovinom od 2254 kune, doživotno umanjenom i do 20,4 posto.

Molim Europsku komisiju, ali i naše medije da ostave umirovljenike s prijevremenim mirovinama na miru, da ih ne smatraju krivcima za tešku socioekonomsku situaciju u državi. Ako netko misli da je prosječna mirovina od 2254 kune dobitak na lutriji, misli krivo, poručio je Hrelja, uz upozorenje kako svako spominjanje prijevremenih mirovina generira nove odlaske.

Potvrđuje to usporedba s, primjerice, 2008. godinom. kada je penalizacija za prijevremeno umirovljenje bila svega 9 posto, a bilo je dvostruko manje odlazaka u prijevremenu starosnu mirovinu. S druge strane, u vrijeme vlade Jadranke Kosor i najave povećanja penalizacije nastao je stampedo od 21 140 prijevremenih umirovljenja. Nakon toga broj se ustabilio na prosječno 13 000 umirovljenika godišnje. Bojimo se, ako počnemo oko toga larmati, da će nam se stvoriti novih 10 000 prijevremenih umirovljenika, dodaje Hrelja. HSU podsjeća kako je većina prijevremenih mirovina bila rezultat restrukturiranja.

Neka stručnjaci EK našim radnicima pojasne koja je to njihova krivnja što odlaze ili moraju otići u prijevremenu mirovinu i budu kažnjeni s jednom petinom mirovine manje, i to doživotno. Velik broj odlazaka nije dobrovoljna odluka radnika, nego rezultat pritiska u restrukturiranju, ne samo loših nego i dobrih poduzeća, sve u borbi za što veći profit, naglasio je Željko Šemper.

HSU brani i sustav odlaska u mirovinu sa 60 godina života i 41 godinom staža bez penalizacije. Mi se ponosimo tim institutom jer, prema nama, to predstavlja civilizacijski doseg hrvatskoga društva ili povratak Hrvatske u krug europskih zemalja koje nikada nisu izostavile kriterij duljine radnog staža za ostvarivanja prava na mirovinu, samo smo izašli iz omče MMF-a i Svjetske banke, izjavio je Hrelja koji uvjerava kako je i to, kao i prijevremena mirovina, daleko od dobitka na lutriji.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.