Prati nas

Vijesti

Koristite mobitel? Ovo su vaša nova prava!

Davatelji usluga nisu zadovoljni, no ovo je tek početak povećanja potrošačkih prava koje će nadzirati HAKOM. Nova, dodatna prava potrošači će dobiti u rujnu.

Objavljeno

|

Koji mobitel kupiti?
foto: BigStock

Od danas (1. svibnja 2015.) na snagu stupaju nova pravila u elektroničkim komunikacijama koja daju nova prava korisnicima mobilne telefonije, posebice onima koji koriste pre-paid, odnosno razgovaraju „na bonove“.

1.

Trajanje bona više ne smije biti kraće od tri mjeseca.

2.

Bez obzira imate li ugovornu obavezu ili ne, možete zatražiti besplatno otključavanje mobitela i možete ga koristiti u drugoj mreži, a ne samo u onoj koja vam ga je prodala. “Operator mora besplatno otključati uređaj na zahtjev korisnika u bilo kojem trenutku ukoliko je korisnik ugovorio pretplatu. U slučaju unaprijed plaćene usluge, tzv. pre-paid usluge, otključavanje se može zatražiti nakon godinu dana korištenja usluge uz predočenje računa za kupovinu uređaja. Rok za otključavanje je 15 dana.”

3.

Kroz probno razdoblje od pet dana možete provjeriti uslugu i ako niste zadovoljni, možete odustati od nje. pri tome plaćate samo stvarnu potrošnju bez naplate bilo kakvih penala zbog eventualnog odustajanja.

Izdavanjem novih propisa Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti  (HAKOM) je najavila da će pojačano provoditi izvide i nadzore na tržištu provjeravajući drže li se svi operatori novih propisa.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.